Lluita contra la Covid-19

França contribuirà a la producció de la vacuna Pfizer-BioNTech

  • L’objectiu és fabricar 250 milions de dosis d’aquí a finals d’any  

França contribuirà a la producció de la vacuna Pfizer-BioNTech
2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

França començarà aquest dimecres a produir al seu territori la vacuna de Pfizer i BioNTech. La campanya de producció començarà a la fàbrica de Delpharm a Saint-Rémy-sud-Avre, a l’oest de París, i s’estendrà en les pròximes setmanes a diverses empreses subcontractades per portar a terme les tasques de condicionament de diferents sèrums contra la Covid-19. L’objectiu és contribuir a la fabricació de 250 milions de dosis d’aquí a finals d’any destinades al mercat europeu. 

La producció d’una vacuna a partir d’ARN missatger, com la desenvolupada per la biotecnològica alemanya BioNTech i el gegant farmacèutic nord-americà Pfizer, requereix una tecnologia i unes instal·lacions específiques. La posada a punt de les fàbriques franceses es tradueix en una inversió de 20 milions d’euros, la meitat finançada per les arques públiques, i en cinc mesos de tasques de preparació.   

La subcontractista Delpharm no produirà la substància activa de la vacuna, sinó que s’encarregarà del seu condicionament, que inclou tasques d’envasament i esterilització. «El nostre client ens envia la vacuna, nosaltres ens encarreguem de distribuir-la en flascons estèrils [...] La vacuna arriba a -70 ºC i hem d’envasar-la a la mateixa temperatura, aquí rau la principal dificultat», explica Stéphane Lepeu, director de Delpharm, al diari Le Figaro.  

El teixit farmacèutic

El teixit farmacèuticDesprés del seu condicionament, el sèrum serà transportat a les plataformes de logística europees i distribuït segons un pla de vacunació elaborat per la Unió Europea. «És impossible dir en quins països s’injectaran els vials de Delpharm», assenyala Le Journal du Dimanche citant la ministra francesa d’Indústria, Agnès Pannier-Runacher. «Cal reconstruir tot el nostre teixit farmacèutic [...] la crisi de Covid-19 ha revelat fins a quin punt 30 anys de desindustrialització del sector farmacèutic han reduït els recursos disponibles», lamenta la ministra. Per tant, la meta de les autoritats gal·les no seria atresorar les seves vacunes, sinó recuperar part de la seva independència sanitària participant en la cadena de producció. 

A l’estela de Delpharm, a mitjans d’aquest mes, l’empresa sueca Recipharm començarà la producció del sèrum del laboratori nord-americà Moderna a la seva fàbrica d’Indre-et-Loire. Aquest estiu, arribarà el torn de la farmacèutica francesa Sanofi que, a l’espera de desenvolupar la seva pròpia vacuna, condicionarà la monodosi de Janssen del grup Johnson & Johnson. La subcontractista Favera, serà l’encarregada de preparar les dosis de CureVac de la farmacèutica alemanya Bayer quan rebi l’homologació europea, a les seves fàbriques del Pirineu i Normandia.  

«3.000 milions de dosis anuals»

Notícies relacionades

«França està a punt de passar a la producció massiva de vacunes», es felicita Thierry Breton, comissari europeu de Comerç Interior, a les pàgines de Le Parisien. L’objectiu és convertir Europa «en el primer continent productor de vacunes del món per a finals d’any, amb un ritme que podria assolir els 3.000 milions de dosis anuals, davant els 2.000 milions dels Estats Units», assegura l’encarregat de marcar les pautes de la producció en territori europeu.

Mentrestant, la campanya de vacunació continua avançant a França. Per ara, més de 9,2 milions de francesos han rebut la primera dosi i 3 milions compten ja amb la pauta completa, segons les últimes xifres de VaccinTracker