Votació del Parlament

Vjosa Osmani, elegida ‘in extremis’ nova presidenta de Kosovo

Vjosa Osmani, elegida ‘in extremis’ nova presidenta de Kosovo
1
Es llegeix en minuts

La conservadora Vjosa Osmani, aliada del primer ministre, Albin Kurti, ha sigut elegida avui pel Parlament presidenta de Kosovo a l’última de les tres votacions possibles i amb el boicot de gran part de l’oposició.

La candidatura d’Osmani, una doctora en dret de 38 anys d’edat, va fracassar a les dues primeres rondes al no obtenir el suport de dos terços dels 120 diputats, però va ser triada a la tercera votació, en la qual només necessitava majoria simple.

En cas de no haver aconseguit el recolzament en aquesta tercera votació, la llei estableix que s’haguessin celebrat noves eleccions parlamentàries, només set setmanes després dels últims comicis anticipats.

Els diputats de totes les minories, menys la sèrbia, i de l’opositora Lliga Democràtica de Kosovo (LDK) van proporcionar el quòrum necessari durant la votació, mentre que la resta de l’oposició va boicotejar la sessió.

Influències polítiques

L’elecció de la presidenta era un dels reptes més grans que el Govern, format el 22 de març per l’esquerrà i nacionalista Kurti, s’havia plantejat per donar estabilitat política a un país immers en una constant incertesa.

Osmani és, al costat de Kurti, una de les figures polítiques més populars del país. El seu enfocament polític és la lluita contra la corrupció i el crim organitzat, i a favor la judicatura independent d’influències polítiques.

Notícies relacionades

Va ser presidenta del Parlament des de finals del 2019 fins al març passat. Exercia de presidenta interina de Kosovo des del novembre del 2020, quan l’exlíder guerriller Hashim Thaci va abandonar el càrrec després de ser acusat de crims de guerra comesos entre el 1998 i el 2000.

A les eleccions parlamentàries del 2019, quan militava a la conservadora LDK, va ser candidata a primera ministra, però va ser expulsada del partit després d’aliar-se amb Kurti.

Temes:

Kosovo