Crisi econòmica

La pobresa creix a Argentina i afecta el 56% dels nens del país

• El país que era considerat el més equitatiu de la regió té ha assolit la xifra de 19 milions de pobres

• Prop de 5 milions d’argentins no compten amb prou diners per comprar els aliments bàsics

La pobresa creix a Argentina i afecta el 56% dels nens del país
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Al tenir tants ingredients, no sé com utilitzar res», diu angoixat un dels participants de ‘Master Chef Celebrity’ Argentina. Els televidents segueixen les peripècies dels «famosos» mentre cuinen plats de pretesa sofisticació davant l’atenta mirada d’un jurat d’experts cuiners. L’èxit del programa no deixa de provocar cert desconcert en un país amb greus problemes d’inseguretat alimentària en més del 50% dels nens i que va concloure el 2020 amb un 42% de pobres. Homes i dones ja no somien amb els anuncis d’automòbils que prometen a les pantalles una vida hedonista i despreocupada. Es conformarien amb menjar allò que els «celebrities» els presenten com utopies culinàries.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística i Censos (Indec), hi ha 19 milions de pobres a l’Argentina. La ciutat de Resistencia, a la província de Chaco, ubicada 935 km al nord de la capital, és la que en concentra un nombre més gran: un 53%. El segueix la populosa perifèria de Buenos Aires, amb el 51%. Uns 4,7 milions d’argentins no compten amb prou diners per comprar els aliments bàsics: formen part de l’univers dels indigents.

Després d’un any de pandèmia i una caiguda de l’economia del 10%, la pobresa i la indigència han crescut un 6,5% i un 2,5%, respectivament, en relació amb un 2019 que es considerava ja llavors un límit intolerable de la desigualtat social. D’aquesta manera, l’Argentina es troba, juntament amb Mèxic i l’Equador, entre els tres països de la regió en els quals més van créixer aquestes xifres.

El salt exponencial de la pobresa ha canviat el paisatge social d’un país que es caracteritzava pel predomini de la classe mitjana. Mauricio Macri va assumir la presidència el 2015 amb un 25% de pobres i la promesa de reduir-lo a «zero». Va acabar el seu mandat amb gairebé un 40% de persones en aquesta condició.

El drama dels menors

Dies enrere, una nena de set anys que vivia amb la seva mare a la intempèrie en un barri popular de la ciutat de Buenos Aires, va ser segrestada durant 72 hores. Mentre la policia buscava per aire i terra el segrestador, el tema dels menors indigents va tornar a ser un tema d’actualitat: la història de M., com es va decidir anomenar-la, semblava parlar pels centenars que, com ella, estaven condemnats a dormir als carrers. Una vegada que les forces de seguretat van recuperar la nena, es va deixar de parlar del tema.

Les dades aportades per l’Indec mostren fins a quin punt s’ha agreujat la situació. La pobresa fueteja el 57% dels que tenen entre 0 i 14 anys. L’Unicef va estimar que entre desembre del 2019 i desembre del 2020 ha crescut en un milió la xifra de nens pobres.

Per al Comitè Argentí de Seguiment i Aplicació de la Convenció Internacional dels Drets del Nen el flagell és més gran i assoleix el 62,9%. Segons Gala Díaz Langou, directora del Centre d’Implementació de Polítiques Públiques per a l’Equitat i el Creixement (Cippec), les xifres revelen que s’han ampliat les desigualtats entre les famílies que tenen fills i les que no. «S’està penalitzat tenir fills».

Adeu a la carn

Notícies relacionades

A l’assumir el desembre del 2019 la presidència del país, Alberto Fernández va crear un Consell Federal Contra la Gana. La pandèmia i el conflicte polític van diluir la seva presència. El Ministeri de Desenvolupament Social ofereix no obstant ajuda a 10 milions de persones que dinen o sopen als menjadors populars. Al seu torn, s’entrega un milió de targetes amb bonificacions de fins a 50 euros perquè 1,5 milions de famílies adquireixin aliments.

L’Argentina té el mateix consum de carn de fa un segle. Els preus dels vegetals, hortalisses i fruites salten al ritme d’una inflació que aquest any serà superior al 40%. L’abisme entre les degustacions de ‘Master Chef Celebrity’ i milions de cases ja es nota en els mateixos cossos saturats d’hidrats. L’Argentina s’ha convertit en el país amb més obesitat infantil a Amèrica Llatina. D’acord amb el Panorama de Seguretat Alimentària i Nutricional elaborat per l’OPS/OMS i la FAO, el 9,9% dels menors de cinc anys pateixen el problema.