«Zona vermella» a tot el territori

Itàlia, tancada per Setmana Santa

  • El Govern obliga a una quarantena de cinc dies i un nova prova de coronavirus al seu terme als qui tornin procedents de països de la Unió Europea

3
Es llegeix en minuts

Des d’avui i fins dilluns, els tres dies festius a Itàlia per la Setmana Santa, el país es mantindrà completament tancat, a l’haver-se decretat «zona vermella» a tot el territori, el que obliga a no sortir de casa si no és per emergència o feina i al tancament de totes les botigues, una situació que no canviarà en tot l’abril a causa d’una corba epidemiològica que no acaba de descendir com s’esperava.

Les estacions de trens i aeroports assaltades en anys anteriors en aquest període per disfrutar de les vacances han aparegut avui mitjà buides i només es veuen passatgers que justifiquen que tornen al seu lloc de residència per passar aquests dies.

Tot i que es permet acudir als aeroports per viatjar a l’estranger, el Govern va decretar fa uns dies l’obligació d’una quarantena de cinc dies i un nova prova de coronavirus al seu terme, per a aquells que tornin fins al 6 d’abril procedents de països de la Unió Europea (UE), per la qual cosa molts han preferit desistir en el seu desig de vacances fora d’Itàlia.

Per fer respectar els tancaments han augmentat els controls a les carreteres de sortida de les grans ciutats i també als litorals, que en aquests dies solien omplir-se de visitants.

Excepcions

L’única excepció és que es permet sortir de casa per anar a visitar parents i amics però només dos adults amb fills menors de 14 anys o amb persones dependents, el mateix nombre de persones que es poden rebre a casa, i només al mateix municipi. Es tracta d’una mesura per permetre petits dinars familiars en aquestes dates en les quals a Itàlia és tradicional reunir-se

També es permet acudir a les segones cases tot i que estiguin a una altra regió, però alguns presidents regionals han decidit prohibir-ho per evitar aglomeracions als llocs de més atractiu turístic. Concretament, no s’autoritzarà cap tipus de mobilitat a segones cases a la Vall d’Aosta, Trentino-Alto Adige, la Toscana, les Marques, Calàbria i Sardenya, mentre que a Ligúria, la Campània i Pulla han prohibit fins i tot als seus residents moure’s del propi municipi.

El petit poble marítim de Portofino, a Ligúria, ha aparegut avui pràcticament desert amb només els seus 150 habitants, en unes dates on fins a 3.000 persones, sobre tot lígurs però també milanesos, hi acudien per disfrutar del mar.

No es podrà anar a parcs, espais verds i platges per organitzar pícnics o barbacoes que són tradicionals en aquests dies tot i que sí que està permès fer esport, com córrer o anar amb bicicleta però només a prop de casa. Els que neden podran entrar al mar però després al sortir no podran ajeure’s a la sorra.

Fins a finals d’abril

En les últimes 24 hores, Itàlia va registrar 21.932 nous infectats i 481 morts per la qual cosa es van assolir els 110.328 morts des que es va iniciar la pandèmia al febrer de l’any passat.

Malgrat que l’índex RT de contagi ha descendit per primera vegada en setmanes de l’1 i se situa en 0,98, igual que la incidència que ha disminuït als 232 casos cada 100.000 habitants de mitjana, la corba epidemiològica no acaba de descendir com s’esperava.

Segons les últimes dades, encara hi ha dotze regions amb l’ocupació de llits de cures intensives per malalts de la Covid-19 per sobre del llindar de seguretat del 30 %. Dels 565.295 actuals positius, 32.408 estan ingressats i, 3.704 requereixen a més cures intensives.

Notícies relacionades

Per això, mig Itàlia (la Vall d’Aosta, Piemont, Friül - Venècia Júlia, Pulla, l’Emília-Romanya, la Llombardia, la Toscana, Calàbria i ña Campània) continuarà després Setmana Santa en zona vermella fins, almenys, el 20 d’abril i la resta del país en zona taronja, en la qual es permet més mobilitat i l’obertura d’algunes activitats.

La gran diferència respecte al passat serà que, a partir de dimecres, quan s’acaben les vacances escolars, el Govern va aprovar que no tornin a tancar les escoles fins al primer any d’educació secundària, tot i que la regió entri en zona vermella.