Repressió contra les protestes

La junta militar colpista talla el wifi a Birmània

La junta militar colpista talla el wifi a Birmània
2
Es llegeix en minuts

La junta militar colpista birmana ha anunciat el bloqueig a partir d’aquest dijous del senyal sense fil d’internet de manera indefinida, el que incrementa l’apagada de la xarxa des del cop d’Estat de l’1 de febrer.

Així es desprèn dels missatges de diverses companyies d’internet al país als clients, després que la xarxa hagi sigut tallada durant 45 nits seguides i amb el senyal mòbil sense funcionar des de fa 17 dies. Sense senyal sense fil i mòbil, l’única internet disponible seria a través de la fibra òptica, un sistema que està poc estès al país.

Gràcies a internet, els manifestants i testimonis han pogut documentar amb vídeos i fotos la repressió dels soldats i la policia, que han matat més de 530 civils, majoritàriament per trets. Poc després del cop, els militars van bloquejar Twitter i Facebook, però molts se saltaven la prohibició a través de programes VPN, que permeten la connexió a través de servidors estrangers.

Els uniformats justifiquen el cop per un suposat frau electoral als comicis del novembre passat, en què va arrasar el partit d’Aung San Suu Kyi, com ja va fer el 2015, eleccions que van ser considerades legítimes pels observadors internacionals. 

Càrrecs contra Aung San Suu Kyi

Un tribunal birmà va acusar aquest dijous la líder deposada i Nobel de la pau, Aung San Suu Kyi, de 75 anys, de violar la Llei de Secrets Oficials, cosa que comporta una pena màxima de 14 anys de presó, va informar el mitjà local ‘Birmania Now’. Suu Kyi, que està sota arrest domiciliari des del cop d’Estat militar de l’1 de febrer, va ser informada de l’acusació durant una vista celebrada per videoconferència amb un tribunal de la capital en una vista celebrada després de dues cancel·lacions anteriors per problemes tècnics.

Un dels seus advocats, Khin Maung Zaw, va dir als periodistes que una membre de la defensa, Min Min Soe, va poder assistir a la vista i va reiterar que Suu Kyi es troba en bon estat de salut. «Està en bon estat, se la veu bé. Tan encantadora i elegant com sempre», va explicar el lletrat.

Notícies relacionades

L’exconsellera d’Estat i antiga ministra d’Exteriors va confirmar que volia contractar sis advocats perquè la representin davant el tribunal. La premi Nobel de la pau s’enfronta des del 16 de febrer a un fosc judici en què declara per videoconferència sense la presència dels seus advocats en un tribunal a Naypyidó. Suu Kyi s’enfronta a diversos delictes com importar il·legalment ‘walkie-talkies’ (aparells portàtils que transmeten i reben), amenaçar la seguretat nacional i acceptar suborns.

Les acusacions han sigut rebutjades amb contundència pels lletrats de Suu Kyi, que en total va passar 15 anys sota arrest domiciliari durant l’anterior dictadura militar (1962-2011). El procés contra Suu Kyi i altres membres del Govern electe i el president deposat, Win Myint, se celebra mentre augmenta l’escalada de violència de la junta militar contra els manifestants que reclamen que torni la democràcia.

Temes:

Birmània