Crisi sanitària global

Setmana Santa a Londres: Vacuna a l’Abadia de Westminster i barbacoa al jardí

  • Per segon any consecutiu, no hi haurà operació sortida de la capital britànica

  • Les vendes de barbacoes han augmentat un 400% i seran protagonistes en els pròxims dies de festa

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Les portes de l’Abadia de Westminster estan obertes al públic, però els que hi entren no són feligresos ni turistes. El solemne escenari on els monarques britànics són coronats, el temple anglicà per excel·lència per a casaments i sepelis reals, és aquests dies un centre improvisat de vacunació. En la bona companyia de Charles Dickens i Laurence Olivier, entre els molts il·lustres enterrats al Racó dels Poetes, els londinencs estan rebent l’esperada injecció contra el coronavirus. Tot i que no tan prestigioses, altres esglésies compleixen aquesta Setmana Santa la mateixa funció, igual com centres de conferències, farmàcies i una infinitat de locals. La vacunació no s’aturarà per les vacances, que la immensa majoria de la gent passarà a casa. 

A finals de març, per primera vegada en sis mesos, no s’ha registrat ni una sola víctima mortal per Covid a Londres, però la ciutat segueix paralitzada i els viatges, vetats. Les maletes continuen al fons de l’armari i els londinencs, molt a contracor, no les necessitaran aquesta Setmana Santa. Per segon any consecutiu no hi haurà milions de cotxes a les sortides de la ciutat com és tradicional en aquestes dates. Només un 28% dels conductors planeja fer desplaçaments. Viatjar a l’estranger està prohibit, però tampoc és possible marxar a cap lloc d’Anglaterra. Els hotels es mantindran tancats fins al 14 de maig i no està autoritzat pernoctar a casa de parents o en una segona residència. Caldrà conformar-se amb visites fugaces i excursions d’un dia a les platges més pròximes, a Brighton o a Margate. «Cal mantenir la disciplina i la cautela», ha advertit Boris Johnson a una ciutadania esgotada. 

Retrobaments a la barbacoa

El gran pla de moltes famílies aquestes vacances és modest i gira entorn de la barbacoa. Aquest serà el lloc dels retrobaments en petit comitè després dels tres últims mesos de confinament, quan dins de les vivendes encara no està permès fer reunions. Els supermercats Asda han registrat un augment de comandes d’estris per al jardí d’un 120% i els de barbacoes han augmentat en un 400%. «Els clients estan molt ocupats arreglant el seu jardí i els espais a l’aire lliure per rebre la seva família i amics», assenyalen des de la cadena. A les carnisseries, la nova temporada es deixa notar amb tot tipus costelles, lloms, pintxos i carns adobades, a punt per a la graella, per no parlar de les salsitxes. Els carnissers de Parson’s Nose, al barri de Fulham, tenen fins a 15 varietats diferents de totes les mides i sabors, amb o sense gluten.

Les diversions a Londres són molt limitades. Ni shopping, ni teatres, ni concerts ni museus. Aquest any ni tan sols se celebrarà a la capital la famosa regata entre les universitats d’Oxford i Cambridge, que atrau milers d’espectadors als pubs a les vores del riu. Ho impedeix el perill d’esfondrament d’un pont victorià sobre el Tàmesi, que ningú vol arreglar.

Tancament de comerços i ruïna cultural

El coronavirus i el teletreball han deixat a la capital barris sencers buits, arrossegant amb el tancament d’oficines el de restaurants, cafès i botigues, que vivien de la presència massiva de treballadors, encara sense data de retorn. Les companyies «esperen que l’oficina central continuï sent la base al cor de l’empresa, amb la gent acudint allà tres o quatre dies a la setmana», ha declarat Catherine McGuinness, membre de la City of London Corporation.

Notícies relacionades

La recuperació del comerç es presenta molt complicada. Grans magatzems i cadenes populars de moda, com Debenhams, Jaeger, Topshop i Miss Selfridge han tancat definitivament els locals. Oxford Street és una artèria sense vida, i al sector de l’entreteniment no li va millor. En una carta al ministre de Cultura, Oliver Dowden, els responsables de l’hotel Ritz, Madame Tussauds i la New West End Company, que agrupa 600 negocis a Mayfair, demanen ajuda perquè «la ruïna cultural s’ha convertit en una realitat amb el tercer confinament».