Cop a la ‘Nadrangheta

Detingut en una clínica de Portugal un dels líders de la màfia de Calàbria

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

L’ha traït la Covid, motiu pel qual estava en una clínica de Lisboa. Francesco Pelle, de 44 anys, un dels líders de la ‘Nadrangheta –la màfia de la regió de Calàbria– i un dels vuit escapats de la justícia considerats més perillosos d’Itàlia, va ser detingut aquest dilluns a Portugal. La Fiscalia de Calàbria no ha ofert detalls de l’arrest, realitzat pels carrabiners italians, perquè les investigacions continuen obertes per descobrir els còmplices de Pelle.

A causa d’un atemptat, el detingut es desplaça en cadira de rodes, tot i que la circumstància no va impedir que el 2017 s’escapés de Milà per desaparèixer. Poc després de la seva fugida, el Suprem de Roma el va condemnar a cadena perpètua. El nom de Pelle està associat a una venjança familiar que continua des de fa anys a San Luca, poble de la Locride, una zona de Calàbria, entre dues famílies mafioses per mantenir el lideratge. Es tracta dels Pelle i els Vottari.

Dos moments criminals particularment espectaculars estan vinculats al seu nom: la coneguda com matança de Nadal (2006) i la del 2007 a Duisburg (Alemanya). En la primera, els Pelle i els Vottari es van embolicar en un tiroteig creuat, a la sortida de les funcions nadalenques en una església, en què va resultar morta Maria Strangio, dona d’un dels caps mafiosos. El tiroteig havia sigut ordenat per Pelle.

Especialista en fugues

La segona, la revenja dels Vottari, es coneix com la matança de Duisburg (Alemanya). Una nit, a la sortida del restaurant Bruno de la localitat, els adversaris dels Pelle van disparar a uns clients. Eren sis membres de la «família» o clan Pelle, que van ser assassinats, i després es va saber que acabaven de ser iniciats als ritus pseudoreligiosos de la ‘Ndrangheta. Tots els caiguts portaven estampetes d’imatges sagrades a les butxaques. Per aquella matança els tribunals van dictar vuit cadenes perpètues.

 Pelle, anomenat com Ciccio Pakistan, està especialitzat en fugues des de clíniques i hospitals. El 2008 va ser detingut a la clínica Fundació Maugeri de la ciutat de Pavia, al nord d’Itàlia, quan es trobava amb un nom fals fent fisioteràpia, a compte de la sanitat pública. Des del lloc, continuava dirigint els seus homes a través de Skype. Va ser detingut durant una operació dirigida pel coronel Valerio Giardina dels carrabiners. El 2017 va tornar a ser posat en llibertat per caducitat dels terminis i va ser obligat a viure a Milà a l’espera de la sentència definitiva. Però quan el Suprem va confirmar la condemna a presó de per vida, Ciccio Pakistan ja havia fugit. A Portugal. La ‘Ndrangheta és considerada com la màfia italiana que exerceix gairebé de monopolista mundial del tràfic de cocaïna.

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Màfia Itàlia