Els gihadistes sumeixen Moçambic en el caos

  • Milers de civils fugen dels atacs que s’estan produint l’última setmana i que deixen «desenes» de víctimes mortals i un nombre indeterminat de desapareguts

Els gihadistes sumeixen Moçambic en el caos
3
Es llegeix en minuts

Milers de persones intentaven fugir de la ciutat de Palma, al nord-est de Moçambic, centre d’un atac gihadista que ha deixat desenes de civils morts.

El govern moçambiquès va confirmar diumenge a la nit que almenys set persones van perdre la vida en una emboscada divendres, quan intentaven escapar de l’hotel on s’havien refugiat.

«Desenes» de persones van morir des de dimecres, quan es va iniciar l’atac contra aquesta petita ciutat portuària situada a una desena de quilòmetres d’un projecte d’extracció de gas natural gegant de més de 20.000 milions de dòlars pilotat pel grup francès Total i que podria ser operatiu el 2024.

Palma va caure en mans d’aquests grups armats divendres a la nit, després de més de 48 hores de combats.

«Més de cent persones estan desaparegudes», va assegurar a l’AFP l’investigador Martin Ewi, de l’Institut d’Estudis sobre Seguretat a Pretòria, tot i que la «situació és encara molt confusa».

Els gihadistes, que van jurar fidelitat al grup Estat Islàmic i que terroritzen des de fa tres anys la província de majoria musulmana de Cabo Delgado, fronterera amb Tanzània, van llançar un atac sorpresa dimecres a la tarda per tres fronts diferents de manera simultània, cosa que va provocar el pànic dels seus 75.000 habitants.

Segons van explicar testimonis a l’ONG Human Rights Watch, els gihadistes van disparar indiscriminadament «contra persones i edificis», i van deixar una reguera de cossos als carrers.

Barcos carregats de refugiats

«L’atac va provocar la mort covarda de desenes de persones sense defensa», va denunciar el coronel Omar Saranga, portaveu del Ministeri de Defensa, a la premsa.

Els habitants, entre ells molts refugiats que havien fugit de la violència gihadista en altres localitats, es van tornar a escapar.

Alguns es van amagar als boscos pròxims, d’altres van fugir cap a les platges, on van abordar embarcacions. D’altres se’n van anar caminant o amb cotxe cap a la planta de gas. Allà, van trucar a la porta del perímetre altament protegit a la península d’Afungi, per refugiar-se.

Un barco amb 1.400 persones, «que va sortir d’Afungi» dissabte a la nit, va arribar diumenge a Pemba, la capital provincial situada a 200 km, va assegurar a l’AFP una font que va participar en les operacions d’evacuació.

Entre ells, personal no essencial de la planta de gas, però sobretot habitants de Palma que s’hi van refugiar.

A les platges de Pemba arriben piragües i barcos de vela tradicionals carregats de refugiats procedents de les costes de Palma i d’Afungi, segons diverses fonts.

A l’aeroport, els vols regulars van ser suspesos per donar pas a les operacions militars, segons els funcionaris.

Assetjats 48 hores

Càritas, organització humanitària present a la regió, va confirmar el flux de refugiats a Pemba. «Sobretot arriben treballadors de les empreses de Palma», va dir a l’AFP Manuel Nota, el seu responsable.

«S’estan realitzant operatius d’evacuació», va confirmar el director regional de l’organització Human Rights Watch, Dewa Mavhinga.

Algunes de les 180 persones que van passar des de dimecres més de 48 hores infernals assetjades en un hotel de Palma, ubicat entre la ciutat i l’aeroport, continuen desaparegudes.

Unes 80 van ser evacuades divendres en uns 17 camions militars, dels quals només 7 van poder sortir de la zona del conflicte.

Cap font va poder confirmar el que va passar amb les persones que viatjaven als altres deu camions. Però una emboscada contra alguns d’ells va deixar almenys set morts, va confirmar el govern.

«Un nombre desconegut de persones sens dubte van morir quan intentaven fugir de l’hotel Amarula en l’atac al comboi», assenyala Mavhinga.

Notícies relacionades

Adrian Nel, un sud-africà de 40 anys que treballava per a una empresa a Palma amb el seu pare i el seu germà, figura entre les víctimes, va explicar la seva mare a l’AFP.

Quan intentaven fugir de l’hotel, «van caure en una emboscada»: «Van disparar, el meu fill va morir», va dir Meryl Nel. «No es pot descriure el que sentim. El meu fill va morir un dia violent i inútil».

Temes:

Moçambic