Principal opositor rus

Navalni denuncia tortures per privació de son a la presó

  • Cada nit «em desperten en vuit ocasions» els funcionaris de la presó, denuncia el bloguer

  • L’advocada de l’activista demana el seu trasllat a Moscou per ser tractat de forts dolors a l’esquena i a una cama que pateix des de fa «quatre setmanes»

Navalni denuncia tortures per privació de son a la presó
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Aleksei Navalni, el principal líder de l’oposició a Rússia, ha denunciat aquest dijous ser objecte de «tortures mitjançant privació de son» durant la seva estada a la colònia penitenciària IK2, a un centenar de quilòmetres a l’est de Moscou. Paral·lelament, després d’una visita carcerària, l’advocada de l’activista, Olga Mijailova, ha expressat una gran preocupació per l’estat de salut del reclús, afligit de forts dolors a l’esquena i una cama des de ja fa temps.

En una queixa públicadifosa a la seva pàgina web i dirigida a les autoritats, el bloguer ha assegurat que cada nit és despertat en «vuit ocasions» pels funcionaris de la presó i portat «davant una càmera» per ser filmat. En el mateix escrit, l’opositor, jurista de professió, ha recordat que, d’acord una ordre del Ministeri de Justícia, als presoners a Rússia se’ls garanteix un «son continuat de vuit hores». Tant la Tercera Convenció de Ginebra com la Convenció Europea de Drets Humans tipifiquen la privació del son com una forma de «tortura».

L’activista, que l’estiu passat va patir una temptativa d’assassinat mitjançant un agent tòxic d’ús militar de la classe Novitxok, porta quatre setmanes experimentant greus problemes de salut. Segons la lletrada, l’opositor té un «agut dolor a l’esquena i a la cama dreta» i pràcticament «no es pot asseure». «La cama dreta pràcticament no pot moure-la», continua.

Examinat al dispensari

Notícies relacionades

Després de ser examinat al dispensari de la institució penitenciària la setmana passada, l’activista va ser traslladat dimecres a una clínica a la ciutat de Vladímir, on se li va realitzar una ressonància magnètica els resultats o diagnòstic de la qual desconeix. «L’únic que li han donat és ibuprofèn», ha acusat Mijailova. La lletrada ha demandat el seu trasllat a Moscou per rebre cures adequades. «No es pot deixar-lo allà (a la presó) i esperar que es quedi invàlid», ha pregat. La Yúlia, la dona de Navalni, també ha demanat el seu alliberament per ser tractat en condicions, i ha acusat les autoritats del seu país d’estar venjant-se d’ell.

Totes aquestes informacions segur que agitaran els partidaris del bloguer, que esperen a la primavera per reprendre les mobilitzacions de carrer. Segons un dels canals del moviment del bloguer a Telegram, més de 200.000 persones ja s’han registrat a la campanya per exigir la seva excarceració. Quan l’esmentada xifra arribi al mig milió de persones, els líders del Fons contra la Corrupció (FBK), l’oenagé de Navalni, tenen planejat convocar «un gran míting» a totes les ciutats de Rússia. «No fixar la data ens permet convocar el número de gent més gran possible, preparar-nos millor», a més de «dificultar la tasca del Govern per a acoquinar i dispersar» les manifestacions, resa la convocatòria.