Acusacions, confessions i crítiques

Foc creuat entre els germans Macri

  • Amb el llibre ‘Primer tiempo’, l’expresident intenta recuperar el seu protagonisme polític de cara a les eleccions del 2023

  • Alhora, en una publicació d’entrevistes, el seu germà Mariano parla dels negocis personals de l’exmandatari

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Hi ha coses que tornaria a fer i d’altres que no. M’he donat temps per reflexionar críticament sobre tota la nostra experiència, no amb ànim de flagel·lar-nos, sinó per prendre’n tot el que ens pugui ensenyar per al futur». Als 62 anys, Mauricio Macri va decidir publicar un llibre sobre la seva experiència com a president argentí, que va acabar el desembre del 2019 enmig d’una pauperització econòmica que s’ha aguditzat amb la pandèmia. El llibre té un títol al·lusiu al futbol: Primer tiempo. Les seves 304 pàgines, escrites rigorosament per dos col·laboradors, són alguna cosa més que un balanç: es tracta d’un intent de recuperar el protagonisme polític i reencaminar la dreta cap al poder el 2023. Primer tiempo ja ha venut 70.000 exemplars i és molt probable que tingui més impacte entre els qui odien el peronisme, és a dir, al 40% dels vots obtinguts per Macri fa gairebé un any i mig fins i tot en les condicions que el van conduir a la derrota electoral.

«Jo crec que és l’últim Govern populista que tindrem a l’Argentina», diu sobre el president Alberto Fernández i la seva vicepresidenta, Cristina Fernández de Kirchner. I, sobretot, Macri defensa la seva ètica i transparència. Durant la presentació del llibre, editat per Planeta, va rebre les mels de l’elogi de Mario Vargas Llosa, Fernando Savater i Pilar Rahola. L’influent periodista Ernesto Tenembaum, per la seva banda, el va qualificar fabulosament.

L’altre llibre

Primer tiempo és un llibre també sobre la família. El pare de Macri, Franco, va ser un immigrant italià que va construir un imperi sobre la base de l’astúcia, l’endeutament extern, que va acabar absorbint l’Estat, i els negocis amb les presidències militars i civils de les últimes dècades. El fill no només es reserva les crítiques, sinó que fins i tot confon la data de la seva defunció.

Notícies relacionades

No és l’únic text sobre un Macri que es pot llegir aquests dies. Mesos enrere va començar a circular Hermano. La confesión, de Mariano Macri, sobre la trama de poder, política, negocis y família darrere del seu germà Mauricio. El seu autor, el periodista Santiago O’Donnell, va parlar 17 hores amb un ofès Mariano, que adjudica al seu altre germà, Gianfranco, el paper de testaferro de l’expresident en el negoci de les energies renovables. També explica les pressions de l’anterior Govern de dretes en favor de les empreses del Grupo Macri. Mariano ha intentat per tots els mitjans que el llibre no sortís a la venda. Fins i tot ha realitzat gestions judicials perquè O'Donnell torni les gravacions de les converses.

Un altre jutge, Marcelo Martínez de Georgi, va citar Mariano Macri perquè confirmés el que havia dit. El germà petit va oferir aquesta vegada respostes confuses. O’Donnell es va veure obligat a fer públiques les gravacions en les quals l’entrevistat parla de l’«afany de poder» de Mauricio, «que acaba tenint un costat molt destructiu». Segons Mariano, «ell té testaferros per tot arreu» i això representa un greu problema. «Els testaferros –va afegir– poden morir i no reconèixer-li res, qui sigui parent del testaferro pot trair-lo».