El Brasil supera la barrera dels 300.000 morts per Covid-19

El Brasil supera la barrera dels 300.000 morts per Covid-19
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Brasil ja té 300.685 morts per Covid-19. La dimensió del drama sanitari i polític es mesura en números i paraules. Dos mesos i mig enrere, la quantitat de defuncions havia perforat la temuda frontera dels 200.000 i el Govern d’ultradreta continuava mirant cap a un altre costat. Només en els últims 28 dies es van acumular 50.000 casos fatals. Però les coses poden empitjorar encara. Les 2.244 morts de dimecres representen una dada parcial perquè no donen compte del que ha passat a San Pablo, la regió més important d’aquest país.

El president Jair Bolsonaro va intentar avançar-se a la divulgació dels últims i previsibles números amb l’anunci de la creació d’un comitè nacional juntament amb el Congrés i el Tribunal Suprem Federal (TSF) per afrontar la pandèmia. Devia ser la primera vegada que va evitar el seu to jactanciós i va demanar als magistrats, congressistes i governadors estatals arribar a un «acord nacional» en aquelles hores luctuoses. «Seguir les pautes de les autoritats sanitàries va ser tot el que Bolsonaro s’ha negat a fer en les últimes 54 setmanes. La malaltia existeix des de fa mes d’un any, ja existeixen vacunes i s’han provat protocols per contenir la catàstrofe. Quan en va tenir l’oportunitat, el president va empènyer el país cap al camí equivocat», va recordar Bruno Boghossian, columnista del diari paulista ‘Folha’.

De moment, el nou ministre de Salut, Marcelo Queiroga, va intentar portar calma a una societat que, segons una enquesta recent, tem majoritàriament contagiar-se i no tenir la possibilitat de trobar un llit en un hospital, com ja ha passat en diverses regions. El cardiòleg Queiroga va prometre vacunar un milió de brasilers per dia. Fins ara han sigut immunitzades uns 12 milions de persones en un país de 210 milions d’habitants.

Bolsonaro arraconat

Bolsonaro paga l’alt cost polític d’haver subestimat el virus, fins al punt de qualificar-lo d’una innòcua «gripeta». «El Brasil de Bolsonaro i el bolsonarisme no és un fenomen aïllat i una mica sorprenent. És, lamentablement, un resum de tot el que ha passat en aquest país des de l’arribada de Lava Jato», va dir al seu editorial la revista ‘Carta Capital’ en relació amb els judicis que va haver d’enfrontar l’expresident Luiz Inacio Lula da Silva i acaben de ser anul·lats, així com el procés que va portar el 2016 a la destitució de Dilma Rousseff. «Allà hi ha el nus d’aquesta trama», va afegir sobre les condicions que van fer possible l’arribada al poder del capità retirat, el 2018. No obstant, Carta Capital va considerar que la desobediència social, en part fomentada pel mateix Bolsonaro, també explica els milers de morts.

La sort del capità retirat penja cada vegada mes d’un fil molt prim. Els enquestadors ja consideren que només un miracle el conduiria a una segona volta en les eleccions del 2022. Però l’any de les presidencials està encara massa lluny de l’horitzó.

Una altra vegada el fantasma de la destitució

Segons el sanitarista Daniel Dourado, el judici polític és la millor sortida per al país en aquest moment. «El Brasil té mecanismes institucionals per destituir un president que comet delictes. Bolsonaro està cometent delictes de responsabilitat i fins i tot delictes comuns cada dia. I a l’abordar la pandèmia, són molt clars». El mandatari, «està desconeixent el dret de la població a la salut per al seu propi benefici polític. Ja existeixen elements legals. La base per a l’acusació ja està donada».

Notícies relacionades

Hores després de reunir-se amb Bolsonaro per discutir la creació del comitè que ha de reunir tots els poders de l’Estat en un mateix front, el president de la cambra de Diputats, Arthur Lira va advertir que si no es corregeix el rumb, la crisi podria produir «amargs remeis polítics» en mans del Congrés. «He encès el llum groc per a tothom que hi vulgui veure», va dir. I va remarcar: «El moment és greu, tot té un límit».

Mai abans una autoritat parlamentària va esmentar en aquests termes la possibilitat d’obrir la porta de l’«impeachment» contra Bolsonaro. El Congrés ha rebut més de 60 demandes en aquesta direcció i mai van prosperar, entre altres coses pel pacte al qual va arribar Bolsonaro amb els sectors de centre que dominen la legislatura i, a canvi, van rebre importants favors polítics.