Incident a Egipte

Un gran vaixell bloqueja el canal de Suez i causa un enorme embús marítim

El portacontenidors, de 400 metres de llarg i 59 d’ample, va quedar encallat pel vent i una tempesta de sorra

Més de 100 barcos esperen que es resolgui l’incident per poder continuar la travessia

2
Es llegeix en minuts

Un enorme vaixell portacontenidors bloqueja el canal de Suez paralitzant així una de les rutes comercials més transitades del món. Segons ha informat aquest dimecres l’autoritat que gestiona aquesta via marítima entre el mar Roig i el Mediterrani, l’accident es va produir a causa del vent i la poca visibilitat provocada per una tempesta de sorra. La nau ‘Ever Given’ «es va decantar al quilòmetre 151 del canal mentre el creuava des del sud procedent de la Xina camí a Rotterdam», indica en un comunicat el president de l’Autoritat del canal de Suez, l’almirall Osama Rabie, que va assegurar que les unitats de rescat estan treballant amb vuit remolcadors per desencallar l’embarcació.

Segons la nota, l’accident es va produir dimarts al matí «per la falta de visibilitat a causa de les males condicions meteorològiques per una tempesta de pols, en la qual el vent va arribar als 40 nusos, fet que va dificultar la maniobrabilitat del barco i aquest va sortir de la seva trajectòria». A les imatges es veu l’‘MV Ever Given’, un vaixell taiwanès de 400 metres de llarg i 59 d’ample, travessat el canal, impedint el trànsit. Segons l’agència Bloomberg, arran de l’incident més de 100 barcos estan esperant per poder passar pel canal de Suez.

«El portacontenidors va encallar accidentalment, probablement després de ser colpejat per una ràfega de vent», ha explicat, per la seva banda, Evergreen Marine Corp. La naviliera responsable de l’‘Ever Given’ està en contacte «amb les parts interessades, incloent-hi l’autoritat que administra el canal, per ajudar el barco al més aviat possible». «Els remolcadors estan mirant de treure a la superfície el barco», va anunciar a Twitter Leth Agencies, una empresa que subministra serveis als clients que utilitzen el canal.

Julianne Cona, una usuària d’Instagram, va publicar una foto del vaixell portacontenidors gegant des del ‘Maersk Denver’, bloquejat just darrere de l’‘Ever Given’. «Un barco davant de nosaltres va quedar encallat quan creuava el canal i ara està bloquejat entravessat», va escriure. «Sembla que ens quedarem aquí un temps».

Segons el lloc de vigilància marítima Vessel Finder, el barco anava rumb a Rotterdam. Les autoritats egípcies no han fet declaracions sobre l’incident.

Notícies relacionades

Pel canal de Suez, inaugurat el 1869, passa el 10% del comerç marítim internacional. Gairebé 19.000 barcos el van utilitzar l’any passat, segons l’Autoritat del Canal de Suez (SCA). El canal és una font essencial d’ingressos per a Egipte, al qual va aportar l’any passat 4.700 milions d’euros.

El president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, va anunciar el 2015 un projecte per ampliar el canal a fi de reduir el temps d’espera i duplicar el nombre d’embarcacions que l’utilitzen el 2023.

Temes:

Egipte