Quartes eleccions en dos anys

Un disputat escrutini a Israel allunya Netanyahu de la majoria

  • Amb gairebé el 90% dels vots escrutats, l’entrada de la islamista Llista Àrab Unida, amb cinc escons, debilita el bloc pro-Bibi amb religiosos i dretans

  • Netanyahu es prepara per a uns mesos de llargues negociacions que li permetin formar el Govern més dretà de la història del país

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Noves eleccions sense resoldre el bloqueig polític a Israel. Amb gairebé el 90% dels vots escrutats, el primer ministre Benjamin Netanyahu no té el camí de la majoria aplanat que auguraven els sondejos a peu d’urna. L’entrada del partit islamista Ra’am amb cinc seients allunyaria el Likud de la majoria de 61 escons, tot i el suport de l’ultradretà Yamina. El bloc pro-Netanyahu compta amb 59 diputats. Així el país s’encalla en l’estancament polític, amb mesos de negociacions per formar govern a l’horitzó. 

Encara queden uns 450.000 vots per comptar, entre els quals hi ha els dels pacients hospitalitzats, infectats i les persones en quarantena. Sense resultats definitius fins divendres, el primer ministre més longeu de la història d’Israel rebaixa el to de victòria. Després de les quartes eleccions en dos anys sembla que al final, la formació de govern sí que dependrà d’un partit minoritari. Els cinc escons de la islamista Llista Àrab Unida (Ra’am, per les seves sigles en hebreu), escindida de la Llista Conjunta Àrab, podrien sumar els 59 diputats del bloc a favor de Netanyahu. 

Mansour Abbas, el líder de la Llista Àrab Unida, ha declarat que no s’inclina per cap dels dos blocs i que no està en deute amb cap d’ells. Durant la campanya, ha insistit que la seva prioritat és que les demandes de la població araboisraeliana siguin escoltades, sobretot després de l’auge de violència al si d’aquesta comunitat. Segons el Comitè Central d’Eleccions, el Likud té 30 escons, seguit per Yesh Atid amb 17, l’ultraortodox Shas amb nou, i set diputats per al Judaisme Unit de la Torà, l’ultradretà Yamina, el Partit Laborista i Yisrael Beitenu. 

Notícies relacionades

La coalició Blau i Blanc de Benny Gantz se salva de la mort política amb vuit escons que la situen com a quarta força. Segons l’acord de govern d’unitat nacional firmat amb Netanyahu l’any passat, Gantz s’ha de convertir en primer ministre el 17 de novembre. Si per a aquesta data no ha pres jurament cap govern, l’actual ministre de Defensa passarà a substituir Netanyahu com a primer ministre interí. Això dona més incentiu al mandatari per començar les negociacions al més aviat possible. 

El partit Nova Esperança de Gideon Saar es queda amb sis escons, igual que la Llista Conjunta Àrab, molt allunyada dels històrics 15 diputats dels últims comicis. Els aliats de Netanyahu de Sionisme Religiós, amb candidats obertament racistes i homòfobs, en sumen sis més. Des de la centreesquerra, Meretz no desapareix de la política israeliana i aconsegueix cinc escons. «La vida de cada àrab, cada dona, cada home gai i lesbiana a Israel serà més difícil si Netanyahu aconsegueix formar una coalició», ha alertat Tamar Zandberg, candidata d’aquesta formació esquerrana.