Xarxes socials

Reporters Sense Fronteres a França denuncia Facebook per «pràctiques comercials enganyoses»

  • La secció francesa de RSF considera que al permetre «la difusió de la desinformació i l’odi ‘online’», Facebook viola les seves condicions d’ús i les seves promeses publicitàries

  • Una eventual condemna a França podria tenir conseqüències a escala mundial, ja que les condicions d’ús del gegant nord-americà són idèntiques en tots els països

Reporters Sense Fronteres a França denuncia Facebook per «pràctiques comercials enganyoses»
1
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

L’antena francesa de Reporters Sense Fronteres (RSF) ha iniciat una batalla legal contra Facebook. L’organització acusa que el gegant nord-americà «permet la difusió de la desinformació i l’odi, en general i contra els periodistes», entrant «en contradicció amb les seves condicions generals d’ús i les seves campanyes publicitàries».  

«Facebook ha sigut el màxim proveïdor de continguts complotistes, fins i tot en temps de Covid», denuncia Christophe Deloire, secretari general de RSF França, a l’antena de France Info. No obstant, la xarxa social promet als usuaris «diligència professional per mantenir un entorn segur i lliure d’errors [...] limitant significativament la difusió d’informació falsa». Segons el parer de l’oenagé, Facebook incompleix aquestes promeses, incloses les de condicions d’ús i en les seves campanyes publicitàries, incorrent en una «pràctica comercial enganyosa».   

«Un impacte global» 

Notícies relacionades

A la difusió descontrolada de fake news se sumaria la passivitat de la xarxa social davant la propagació de l’odi ‘online’. Facebook ofereix als seus usuaris un entorn «càlid i segur» en el qual «no es permeten formes d’expressió que amenacin els altres». En realitat, segons denuncia l’oenagé, «l’odi és omnipresent a la xarxa social, ja sigui violència racista o antisemita, d’insults contra polítics o d’assetjament». L’organització posa com a exemple els insults i amenaces dirigides contra els periodistes del setmanari satíric Charlie Hebdo després de tornar a publicar, el passat mes de gener, caricatures de Mahoma.   

Amb l’objectiu de denunciar «un fenomen generalitzat a escala mundial», l’organització ha triat el mercat francès, integrat per «38 milions d’usuaris», en què «el dret del consumidor és especialment adequat». Presentada aquest dilluns 22 de març a la Fiscalia de París, la denúncia es dirigeix contra Facebook França i Facebook Irlanda. Tenint en compte que les condicions d’ús de la xarxa social són idèntiques en tot el món, «una sentència judicial a França sobre el seu caràcter enganyós podria tenir un impacte global», assenyala l’oenagé, sense descartar iniciatives similars en altres països.