Retallades per al ‘visat d’or’

El final de l’oasi portuguès per a rics i jubilats estrangers

  • El Govern lusità fa marxa enrere en les polèmiques mesures destinades a atraure capital estranger després de la crisi del 2008

  • La recent limitació als ‘visats daurats’ se suma a l’impost del 10% sobre les pensions dels Residents No Habituals

El final de l’oasi portuguès per a rics i jubilats estrangers
Es llegeix en minuts

El Govern portuguès continua avançant en el desmantellament de les polèmica gestió destinada a atraure inversió estrangera. Mesures com l’expedició, des de l’any 2012, de permisos de residència a canvi d’inversions principalment immobiliàries –coneguda com a visats daurats–, o els beneficis fiscals per a treballadors i pensionistes estrangers, alguns dels quals estaven exempts del pagament d’impostos des que Portugal va aprovar la mesura l’any 2009. Tant la Unió Europea com organitzacions internacionals havien criticat l’Executiu d’António Costa per mantenir aquests avantatges, que poden comportar delictes de blanqueig de capitals, corrupció i evasió fiscal i que plantegen seriosos dubtes pel que fa a la generació de riquesa al país.

A partir del 2022, la compra de cases per a ús residencial a les àrees metropolitanes de Lisboa i Porto, així com al litoral del país, quedaran excloses per a l’obtenció de visats daurats. D’aquesta manera, el Govern lusità pretén contenir l’auge dels preus de la vivenda a les grans ciutats, que s’ha disparat en l’última dècada, i mira de desplaçar la inversió cap a zones de l’interior, molt menys atractives en termes econòmics. Segons dades del Servei d’Estrangers i Fronteres (SEF), el 97% dels visats daurats expedits per la compra d’immobles entre gener i setembre del 2020 es concentra a al litoral del país i a les grans ciutats, principalment a Lisboa.

El president de l’Associació de Professionals de Mediació Immobiliària (Apemip), Luís Lima, assegura que malgrat que la inversió a l’interior del país és necessària, l’exclusió de les zones metropolitanes de Porto i Lisboa afectarà la confiança dels inversors estrangers. «Quan es produeixen constants alteracions en els programes, la fiscalitat i en la legislació, els dubtes comencen a sorgir», lamenta Lima, que dona per fet que les inversions estrangeres disminuiran a partir de l’any vinent. «En un període de pandèmia, l’entrada de capital de tercers països és fonamental per aixecar l’economia. Aquesta alteració legislativa és un error», afirma. 

Però els partits polítics d’esquerra, que advoquen per la completa eliminació d’aquests visats, afirmen que la gran majoria de les inversions immobiliàries responen a interessos especulatius i que amb prou feines aporten beneficis a la població local. El Bloc d’Esquerra, fins fa poc soci parlamentari del Govern socialista, critica que tan sols 17 dels gairebé 10.000 visats daurats que s’han expedit des que la llei va entrar en vigor han tingut en compte la creació de llocs de treball. Els bloquistes consideren, a més, que la llei suposa una «discriminació inacceptable entre ciutadans» per l’acceleració dels tràmits burocràtics per als més privilegiats davant la resta d’immigrants «que viuen aquí i cotitzen a la Seguretat Social».

Impostos a les pensions

Notícies relacionades

La limitació a l’expedició de visats daurats se suma a l’aplicació d’un 10% d’impostos sobre les pensions dels estrangers residents a Portugal, coneguts com a Residents No Habituals (RNH). Aquest canvi en la tributació, que estarà plenament en vigor a partir d’aquest any, acaba amb els avantatges fiscals aprovats el 2009 pel Govern del llavors primer ministre socialista José Sócrates, que miraven d’atraure pensionistes de països europeus –entre ells Espanya– amb una exempció al pagament d’impostos durant un període de deu anys. L’únic requisit era canviar la residència fiscal i demostrar una permanència en el país d’almenys 183 dies a l’any.

Amb aquesta modificació, el Govern lusità acaba amb les crítiques d’alguns països europeus, com Finlàndia i Suècia, que van acusar Portugal de competència deslleial per aprofitar-se dels convenis de doble imposició. No obstant, la nova tributació no afectarà els més de més de 40.000 residents estrangers que ja disfrutaven d’avantatges fiscals al país abans de la seva entrada en vigor i que es van estalviar, només el 2019, un total de 610 milions d’euros en impostos, segons el Tribunal de Comptes lusità.