Decisió ratificada

Turquia es retira d’un tractat contra la violència masclista

  • Grups conservadors islamistes havien demanat al líder del país, Recep Tayyip Erdogan, que abandonés l’acord per entendre que promou l’homosexualitat i ataca els valors familiars

  • S’estima que l’any passat prop de 300 dones van ser assassinades al país en crims de violència de gènere

Turquia es retira d’un tractat contra la violència masclista
1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Aquest dissabte Turquia va abandonar la Convenció d’Istanbul, un tractat paneuropeu per prevenir la violència contra les dones, firmat per 45 països fa una dècada. 

La sortida, anunciada al butlletí oficial de l’Estat, es va prendre mitjançant decret emès pel president turc, l’islamista conservador Recep Tayyip Erdogan, que havia firmat el mateix tractat sent primer ministre el 2011. 

Turquia va estar entre el grup de 14 estats pioners, entre aquests també Espanya, que el maig d’aquell any van firmar a Istanbul la Convenció sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica del Consell d’Europa. 

El país euroasiàtic, que segons els seus crítics mai va aplicar la convenció, es converteix així en el primer estat en abandonar el tractat, després d’haver sigut, paradoxalment, el primer en ratificar-lo

«Sota el lideratge del nostre president, continuem la nostra lluita amb determinació perquè les dones participin més en la vida social, econòmica, política i cultural», va afirmar després de l’anunci Fahrettin Altun, director de Comunicació de la Presidència turca. 

La intenció del Govern turc d’abandonar el tractat, liderat pel partit islamista AKP, van generar protestes multitudinàries a diverses ciutats del país l’any passat. L’agost del 2020 Erdogan va assegurar que es retiraria de l’acord «si la gent ho vol» i va anunciar la seva intenció de crear un tractat propi adaptat. 

Grups conservadors islamistes han pressionat l’AKP per a aquesta retirada, al considerar que alguns articles impacten negativament sobre «l’estructura familiar» i van en contra dels «valors nacionals». 

Al·leguen que el text promou l’homosexualitat, per utilitzar el terme «orientació sexual», i ataca els valors familiars, per descriure les relacions de «persones que viuen juntes» sense especificar si estan casades. 

En el mateix AKP hi ha representants crítics d’abandonar el pacte, entre aquestes algunes diputades i KADEM, una organització de dones pròxima al partit i la subdirectora de la qual és Sümeyye Erdogan, la filla del president. 

Notícies relacionades

Turquia va registrar 284 assassinats de dones per motius masclistes durant 2020, segons càlculs de Bianet, una ONG que fa una dècada que recopila aquest tipus de casos, en absència de xifres oficials. 

La plataforma feminista ‘Parem els assassinats de dones’ eleva aquest mateix balanç a 300 i n’afegeix 171 casos més de dones mortes en circumstàncies sospitoses.