Crisi sanitària global

Els EUA arriben a la xifra de 100 milions de vacunats

El president Biden es vanta d’haver arribat a la xifra promesa durant la campanya

Els EUA arriben a la xifra de 100 milions de vacunats
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president Joe Biden s’ha vanagloriat del bon ritme de vacunació contra la Covid als Estats Units, mentre el seu Govern planeja enviar milions de dosis de la vacuna d’AstraZeneca a Mèxic i el Canadà. De fet, el demòcrata ha complert la promesa realitzada en campanya a l’anunciar la xifra de 100 milions de vacunats. Des que Biden va succeir Donald Trump el 20 de gener, la taxa de vacunació va passar de poc menys d’un milió de dosis diàries de mitjana a 2,4 milions.

Els Estats Units van començar a vacunar la seva població el 14 de desembre i Biden es va plantejar com a objectiu inicial injectar 100 milions de dosis en els primers 100 dies del seu mandat, que es compleixen el 30 d’abril. «Estic orgullós d’anunciar que demà [divendres], el dia 58è del meu mandat, haurem complert el meu objectiu d’administrar 100 milions d’injeccions als nostres compatriotes», va dir dijous des de la Casa Blanca.

El president va celebrar els avenços en la vacunació en aquest país de 331 milions d’habitants, el que més víctimes mortals suma al món per aquest virus reportat per primera vegada a la Xina el desembre del 2019.

Avis, un segment clau

«Fa vuit setmanes, només el 8% de les persones grans, les més vulnerables a la Covid, havien rebut una vacuna. Avui, el 65% de les persones de 65 anys o més n’han rebut almenys una dosi», va dir. «Això és clau, perquè aquesta és la població que representa el 80% de les més de 500.000 morts per Covid-19 ocorregudes als Estats Units», va afegir.

Actualment, el 30% dels nord-americans majors de 18 anys ha rebut almenys una dosi de la vacuna anti-Covid.

Al desplegament accelerat de la vacuna als Estats Units se suma la caiguda de les taxes d’infecció, cosa que genera expectatives d’una potent recuperació de l’economia més gran del món. No obstant, les autoritats sanitàries adverteixen que hi ha la possibilitat d’un repunt dels contagis. «Aquest és un moment per a l’optimisme, però no és un moment per relaxar-se», va dir Biden. «Ara no és el moment de baixar la guàrdia. En l’última setmana, hem vist augments en el nombre de casos en diversos estats. Els científics han deixat clar que les coses poden empitjorar a mesura que es propaguen noves variants d’aquest virus», va afirmar.

Davant l’escepticisme de vastos sectors de la societat cap a la vacuna, Biden va fer una crida a tothom a inocular-se. Els experts estimen que almenys el 70% de la població ha de ser vacunada perquè la immunització sigui generalitzada.

Vacunes per als veïns

Notícies relacionades

Als Estats Units, tres vacunes contra el coronavirus han sigut aprovades fins ara per l’Agència Federal de Medicaments (FDA): la de Johnson & Johnson (lque només es necessita una dosi per persona) i les de Pfizer-BioNTech i de Moderna (de dues dosis cada una).

Mentre espera la llum verda de la FDA la d’AstraZeneca, el Govern de Biden està projectant enviar en préstec dosis que té emmagatzemades d’aquesta vacuna a Mèxic i el Canadà, els seus veïns i grans socis al tractat de lliure comerç d’Amèrica del Nord.