Evolució de l’epidèmia

França prepara el confinament de París per frenar la tercera onada

  • Les noves restriccions seran anunciades aquest dijous i entraran en vigor aquest cap de setmana

  • La regió de la capital és un dels territoris més afectats pel virus, amb més de 400 casos per cada 100.000 habitants

França prepara el confinament de París per frenar la tercera onada
2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Un any després de l’esclat del coronavirus a França, la degradació de la situació sanitària no deixa cap altra opció: noves restriccions suplementàries seran anunciades aquest dijous i afectaran els territoris on la Covid-19 circula amb més virulència. En especial, la seva capital, París, i l’àrea metropolitana.

Aquest dimecres, després de la celebració d’un Consell de Defensa consagrat a l’evolució de l’epidèmia, el portaveu del Govern, Gabriel Attal, confirmava que les noves mesures, que seran anunciades pel primer ministre, Jean Castex, i el ministre de Sanitat, Olivier Véran, entraran en vigor a partir d’aquest cap de setmana

«Amb les variants, el panorama ha canviat, és gairebé una nova epidèmia [...] avui dia, tres quartes parts dels departaments registren una incidència a l’alça», va explicar Attal per justificar la decisió governamental. 

Les noves normes afectaran, en especial, la regió de l’Illa de França –que engloba la capital francesa– i dels Alts de França, així com els seus territoris limítrofs. Les mesures seran concertades entre els prefectes i els diputats locals abans de fer-se públiques.

Llindar superat

Llindar superatAquest dilluns 15 de març, la taxa d’incidència a l’Illa de França va arribar als 400 casos setmanals per cada 100.000 habitants, superant així el llindar establert per Castex per reconfinar la població. «Ha arribat el moment de considerar [noves] disposicions per a la regió parisenca», va confirmar el primer ministre al plató de BFMTV

Sense avançar cap detall sobre les futures restriccions, el cap de l’Executiu no va descartar «la hipòtesi» d’un confinament regional limitat al cap de setmana. «Cal ser eficaç i just», va assenyalar. «Eficaç significa prendre les mesures adequades en el moment adequat, ni massa aviat ni massa tard. Cal fer-ho de forma equitativa: no hi ha cap raó per no imposar les mateixes mesures d’una part del territori sobre cap altre», va continuar fent referència als Alps Marítims, el Pas de Calais i Dunkerque, que ja coneixen aquest règim alternatiu de confinament.

Una mesura insuficient

Notícies relacionades

Una mesura insuficient«No tindria cap sentit» reforçar únicament les mesures durant el cap de setmana, va considerar Rémi Salomon, president de la comissió mèdica de l’Assistència Pública-Hospitals de París, en una entrevista aquest dimecres. «També hem de fer alguna cosa durant la setmana, reduir el contacte els set dies de la setmana», va reivindicar l’expert per a qui el toc de queda nacional a les 18 hores, en vigor des de mitjans de gener, no és «suficient» per fer front a la corba de contagis i l’augment de la tensió hospitalària.

Aquest dimarts, 4.239 pacients de Covid-19 estaven hospitalitzats als serveis de reanimació francesos, la xifra més alta des del novembre. Entre aquests, 435 van ser ingressats les últimes 24 hores, superant els 401 ingressos del dia abans. La situació és especialment preocupant a la regió parisenca, que acumula una quarta part d’aquests pacients a cures intensives. Des de la setmana passada, els hospitals parisencs s’han vist obligats a reprogramar operacions i traslladar els pacients a altres regions.