Una dècada de guerra a Síria

Protesta al bastió opositor i silenci a Damasc 10 anys després de la revolució

  • Milers de persones es van manifestar a l’últim bastió opositor al nord-oest de Síria per recordar el desè aniversari de la revolució contra Bachar Al-Assad

zentauroepp43385885 file   in this saturday  april 14  2018 file photo  a syrian180524110212

zentauroepp43385885 file in this saturday april 14 2018 file photo a syrian180524110212 / Hassan Ammar

3
Es llegeix en minuts

Milers de persones es van manifestar aquest dilluns a l’últim bastió opositor al nord-oest de Síria per recordar el desè aniversari de la revolució contra el Govern de Bachar al-Assad, que no s’ha pronunciat públicament en aquesta data que marca també l’entrada del conflicte en el seu onzè any.

Entre crits de «Síria és per a nosaltres i no és per a Bachar al-Assad, Volem Síria i que caigui Bachar al-Assad» o «El poble vol l’enderrocament del règim», un gran nombre d’homes, dones i nens van fer onejar banderes de l’anomenada Síria Lliure a la ciutat d’Idlib, capital de la província homònima.

Els participants, segregats per sexes, també van portar pancartes en les que es podien llegir lemes com «El somni va néixer el 15 de març, deu anys de martiris, sang i destrucció és un preu que mereix la llibertat» o «No importa passar gana, sagnar o morir pel bé de la nostra dignitat i llibertat».

«He vingut per renovar la passió per la revolució siriana i demanar la caiguda del règim fins a l’últim sospir que tenim, desitgem que caigui el règim i que cada un tornem al nostre país», va indicar la manifestant Alaa Al-Maary. Al-Maary, oriünda d’Idlib, on predomina l’Organisme d’Alliberament del Llevant, del qual forma part l’exfilial siriana d’Al-Qaida, i on governen grups islamistes i opositors, portava un rètol amb les paraules «Deu anys i encara confiem que és una revolució de veritat i la veritat és el més elevat».

Silenci d’uns i commemoracions d’altres

A Damasc, l’Executiu sirià es va mantenir tota la jornada en silenci en relació amb el desè aniversari de la revolució, tot i que a última hora es va acabar pronunciant a través del seu representant davant les Nacions Unides, Bassam Sabbagh, que no va fer referència directa a la revolta.

«Alguns països, encapçalaments pels EUA, el Regne Unit i França, van començar fa deu anys una guerra hostil contra Síria per soscavar les seves opcions nacionals i per tenir per objectiu el seu Govern legítim a través de mitjans terroristes», va denunciar Sabbagh, d’acord amb l’agència oficial de notícies siriana SANA.

Per la seva banda, la Coalició Nacional Síria (CNFROS), la principal aliança opositora a l’exili, va recordar aquesta data amb una assemblea general a la província nord-occidental d’Alep, per debatre els últims desenvolupaments, la situació dels refugiats i desplaçats, o la «rendició de comptes per als criminals de guerra del règim».

«Per segon dia continuen les reunions de l’assemblea general de la Coalició a la ciutat d’Azaz i per segon dia continuem amb la participació del nostre poble en les celebracions de l’aniversari de la nostra gloriosa revolució», va dir en el seu compte de Twitter el president del CNFROS, Nasr al-Hariri.

També va commemorar l’aniversari el Consell Democràtic Sirià, braç polític de les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança liderada per kurds que lluita contra el gihadista Estat Islàmic i que va guanyar terreny al nord-est durant el conflicte.

La presidenta del seu comitè executiu, Ilham Ahmed, va afirmar que aquesta data suposa «un punt d’inflexió en la història moderna de Síria» i va destacar com fa deu anys la població va elevar valentament la seva veu «per primera vegada» contra «un dels règims més autoritaris del món», segons un comunicat.

Gestos internacionals

Mentre que algunes de capitals del món van acollir petites protestes per marcar l’aniversari de l’esclat de les protestes populars, certes institucions, centres d’investigació i oenagés van organitzar actes virtuals o en viu pels deu anys del conflicte.

En aquest context, el Govern britànic va anunciar aquest dilluns noves sancions contra sis aliats d’Al-Assad, entre els quals el seu ministre d’Exteriors, que inclouen el veto de viatge i la congelació d’actius al Regne Unit pel seu paper en «l’assalt als ciutadans que haurien de protegir».

Per la seva banda, l’enviat de l’ONU per a Síria, Geir Pedersen, va intervenir per videoconferència davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, on va destacar que les converses entre els bàndols del país àrab no progressaran sense una diplomàcia internacional constructiva.

Notícies relacionades

El Comitè Constitucional, constituït a finals del 2019 per redactar una nova Carta Magna amb la participació del règim, l’oposició i la societat civil, no ha aconseguit fins ara cap avenç en les seves trobades a Ginebra i l’oposició considera il·legítimes les imminents eleccions en les àrees governamentals.

«En un moment amb tants desafiaments urgents, no perdin de vista la importància fonamental d’una resolució pacífica del conflicte sirià. Una solució política és l’única sortida i estic convençut que és possible», va concloure Pedersen.