drama migratori

Els EUA admeten «males condicions» a un centre de menors de Patrulla Fronterera

  • Aquestes condicions «no són acceptables, però crec que el desafiament aquí és que no tenim gaires opcions», va dir Psaki.

  • Els nens detinguts al centre de Donna passen en alguns casos set dies allà, en condicions de tal aglomeració que han de fer torns per dormir a terra.

Els EUA admeten «males condicions» a un centre de menors de Patrulla Fronterera
2
Es llegeix en minuts

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va admetre aquest dilluns que les condicions en les quals es troben molts menors indocumentats almenys a un centre de Texas, gestionat per l’agència responsable de la Patrulla Fronterera, «no són acceptables».

A la seva roda de premsa diària, Psaki va reaccionar a les denúncies d’advocats sobre el centre provisional de processament de migrants de l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CBP) a Donna (Texas), segons les quals molts nens dormen a terra, passen gana i no veuen el sol durant dies. Aquestes condicions «no són acceptables, però crec que el desafiament aquí és que no tenim gaires opcions», va dir Psaki.

La portaveu va descriure com a «descoratjadora» la situació dels menors indocumentats que han arribat en massa durant les últimes setmanes a la frontera amb Mèxic, però va remarcar que «les instal·lacions de la CBP no estan fetes per a nens», i per això la Casa Blanca vol «treure’ls d’allà el més ràpid possible».

Sota la llei nord-americana, els menors indocumentats detinguts després de travessar la frontera no han de passar més de 72 hores sota la custòdia de la CBP, i després han de ser transferits a les seves famílies o a albergs administrats pel Departament de Salut i Serveis Humans (HHS).

No obstant, l’arribada massiva a la frontera de nens i famílies indocumentades –procedents majoritàriament d’Amèrica Central– té desconcertades les autoritats, i els menors detinguts durant les últimes setmanes s’estan quedant als centres de CBP una mitjana de 107 hores, més del permès per llei, va informar la setmana passada la cadena CNN.

Aglomeracions i gana

Segons les denúncies d’advocats d’immigració citats dijous passat per la cadena televisiva CBS, els nens detinguts al centre de Donna passen en alguns casos set dies allà, en condicions de tal aglomeració que han de fer torns per dormir a terra.

Molts dels nens entrevistats pels advocats van assegurar que passen gana i la majoria només es van dutxar una vegada durant el seu període sota la custòdia de CBP, i que no veien el sol o bé «mai» o únicament a través de la finestra quan se’ls permetia netejar-se.

La Casa Blanca insisteix que la situació a la frontera no és una crisi, sinó un «desafiament» i un «gran problema», i el president, Joe Biden, està estudiant mesures per escurçar el temps que passen els menors tant als centres gestionats per la CBP com als albergs de HHS. Aquest dissabte, Biden va ordenar mobilitzar durant 90 dies l’Agència Federal de Maneig d’Emergències (FEMA) per atendre aquests menors, allotjar-los i donar-los transport.

Notícies relacionades

Tot i que una àmplia delegació d’assessors de Biden va visitar aquest mes la frontera a l’estat de Texas, el mateix president no ha anunciat per ara cap pla de viatge a la zona limítrofa, en un moment de creixent pressió de l’oposició republicana perquè contingui la situació.

Preguntada aquest dilluns sobre per què Biden planeja viatjar aquesta setmana a diversos estats per promocionar el pla de rescat econòmic però no té intenció de visitar la frontera, Psaki va replicar que el president està centrat a «desenvolupar solucions» a la situació migratòria que no necessàriament passen per desplaçar-se allà en persona.