Escàndol l’any electoral

Alemanya investiga dos diputats conservadors per possible corrupció amb mascaretes

  • La fiscalia obre diligències contra un membre del partit d’Angela Merkel i un altre de la bavaresa CSU en ple impacte de la Covid-19

  • Se sospita que tots dos haurien cobrat comissions d’empreses per adjudicar a dit contractes públics per a l’adquisició de mascaretes

zentauroepp42510145 overall view shows the bundestag plenum after german chancel180316163541

zentauroepp42510145 overall view shows the bundestag plenum after german chancel180316163541 / TOBIAS SCHWARZ

1
Es llegeix en minuts

L’ombra de la corrupció plana sobre dos diputats del partit de la cancellera Angela Merkel. Aquest dimarts, la Fiscalia de Mannheim, al sud d’Alemanya, ha obert una investigació per sospites de corrupció a un diputat de la conservadora Unió Cristianodemòcrata (CDU) enmig de l’escàndol revelat per negocis amb mascaretes sanitàries.

Fonts d’aquest departament van confirmar l’obertura de diligències contra Nikolas Löbel, parlamentari del Bundestag (Parlament federal), que el cap de setmana passat va anunciar la seva retirada de la política al sortir a col·lació que va recomanar determinades mascaretes.

Es tracta del segon cas en pocs dies d’aquestes característiques, després del de l’així mateix diputat conservador Georg Nüsslein, de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), sospitós també d’haver-se aprofitat d’un negoci amb mascaretes.

Comissions per contractes a dit

Löbel presumptaent va cobrar uns 250.000 euros de comissions de diverses empreses del seu ‘land’, Baden-Württemberg, per l’adjudicació d’un contracte públic per a l’adquisició de mascaretes. Nüsslein hauria guanyat fins a 660.000 euros amb un negoci semblant en el seu estat federat, segons va informar la setmana passada ‘Der Spiegel’.

La CDU i la seva agermanada CSU bavaresa integren el mateix grup parlamentari conservador. Els seus respectius líders, Armin Laschet, del partit de la cancellera, i Markus Söder, de la formació bavaresa, han promès aclarir el cas fins a les últimes conseqüències i exigir als implicats que abandonin el partit.

Militància suspesa

Els dos diputats han deixat mentrestant en suspens la seva militància, tot i que es proposen conservar l’escó fins al final de la legislatura, que culminarà amb les eleccions legislatives del pròxim 26 de setembre.

Notícies relacionades

La qüestió compromet no només el grup conservador davant aquests comicis nacionals, sinó també la CDU de cara a les regionals que se celebraran el pròxim diumenge als ‘lands’ de Baden-Württemberg (sud) i de Renània-Palatinat (oest).

Els comicis en aquests dos ‘lands’ del pròxim cap de setmana obren l’any electoral alemany, en el qual, a més de les generals del setembre, hi ha convocats comicis en sis estats federats –del total de 16 del país-, entre els quals, la capital i ciutat estat de Berlín.