Consulta popular

Els suïssos es pronuncien sobre una iniciativa antiburca

La mesura, destinada bàsicament a les dones musulmanes, aixeca les crítiques de grups feministes

2
Es llegeix en minuts

Els suïssos van a les urnes demà per votar sobre la prohibició d’ocultar el rostre en públic, una iniciativa que apunta directament a les musulmanes que utilitzen el nicab i el burca, malgrat que molt poques ho fan al país alpí. Els sondejos donen una curta victòria a la iniciativa denominada «antiburca» després d’anys de debats i l’adopció de mesures similars en altres països europeus.

Malgrat que el text no esmenta les paraules «burca»i «nicab», a ningú se li escapa a qui va dirigida la mesura de prohibició. De fet, als cartells de campanya es pot llegir Frenar l’islamisme radical, on apareixen directament dones amb nicab. Per la seva part, els opositors a la iniciativa criden a votar «no» a una llei «islamòfoba, absurda i inútil». Si la iniciativa és aprovada, quedarà prohibit tapar-se completament el rostre en públic, tot i que estan previstes excepcions, com per exemple als llocs de culte.

«L’objectiu de la iniciativa no són els musulmans. No qüestionem les seves pràctiques religioses», afirma a l’Afp Jean-Luc Addor, portaveu del «sí» i membre del partit de dreta populista UDC. Per Addor, es tracta de defensar «els valors de la nostra civilització». Reconeix que hi ha molt poques dones que porten aquesta vestimenta a Suïssa, però, segons explica, «quan s’identifica un problema, quan hi ha un problema, és millor tractar-lo abans que quedi fora de control».

Oposició feminista

«A més de ser inútil, aquest text és racista i sexista. Pensem que el 2021, com a feministes, no és acceptable que la Constitució suïssa tingui un article que ordeni o prohibeixi a les dones sigui el que sigui», va declarar a l’AFP Inés el-Shikh, portaveu del col·lectiu de feministes musulmanes Los Fulares Violetas. Per a El Shikh, el projecte de llei crea la il·lusió d’un problema on no n’hi ha i concerneix només algunes desenes de dones.

El «sí» segueix al capdavant en els sondejos, però el seu avantatge inicial, amb ampla majoria, es va reduint des de gener. El Govern federal i el Parlament s’oposen a aquesta mesura amb l’argument que afronta un problema que no existeix. L’alternativa, que seria adoptada immediatament en cas que guanyés el sí, obligaria la gent a mostrar el rostre quan les autoritats ho exigeixen amb finalitats d’identificació, per exemple a les fronteres.

Els infractors poden rebre multes de fins a 10.000 francs suïssos (uns 9.000 euros, 10.800 dòlars). La ministra de Justícia suïssa, Karin Keller-Sutter, va remarcar que la gran majoria de les dones que utilitzen nicab són turistes. Abans de la pandèmia del coronavirus no era estrany veure-les a les botigues de luxe del centre de Ginebra. Liberals i polítics d’esquerra es van unir a la iniciativa del partit UDC en nom de la protecció dels drets de les dones.

Notícies relacionades

A Suïssa n’hi ha prou amb 100.000 firmes a favor d’una proposta perquè els ciutadans es pronunciïn al respecte en referèndums que es porten a terme diverses vegades per any. Es tracta d’una democràcia directa que és orgull per a aquest ric país de 8,6 milions d’habitants.

Segons xifres del 2019 de l’oficina d’estadístiques, a prop del 5,5% de la població suïssa és musulmana, essencialment amb arrels a l’antiga Iugoslàvia, que no té aquesta tradició en la indumentària.

Temes:

Suïssa