Més de 50 morts a les protestes

L’ONU demana a l’exèrcit birmà que deixi d’«assassinar» manifestants

Dimecres, les forces de seguretat van disparar munició real a diverses ciutats per dispersar les manifestacions prodemocràcia

L’ONU demana a l’exèrcit birmà que deixi d’«assassinar» manifestants
3
Es llegeix en minuts

L’Alta Comissionada de l’ONU per als drets humans, Michelle Bachelet, ha alçat la veu aquest dijous i ha demanat a les forces de l’ordre birmanes que deixin d’«assassinar» els manifestants. El país asiàtic continua sumit en una onada de protestes i una sagnant repressió que ha costat ja un total de 54 vides de manifestants en mans de l’Exèrcit.

A propòsit, les Nacions Unides van alçar el to i han instat la junta militar, que va arribar al poder després d’enderrocar l’1 de febrer el govern civil d’Aung San Suu Kyi, a deixar d’«assassinar» els manifestants prodemocràcia. «Estic consternada també pels atacs registrats contra el personal mèdic dels serveis d’emergència i les ambulàncies que intenten socórrer les persones ferides», ha declarat Bachelet .

Tot i així, les protestes continuen al país. A Rangun, la capital econòmica, s’han format petits grups. «Estem units», van corejar els manifestants aquest dimecres protegits darrere de barricades construïdes amb vells pneumàtics, maons, sacs de sorra, bambú i filferro espinós. No lluny d’allà, els comerciants miraven de vendre ràpidament la seva mercaderia. «És perillós mantenir-se aquí. La policia i l’exèrcit disparen també als carrers. Més val tornar a casa i tornar a sortir de nit», explica un venedor de menjar. Algunes protestes van ser dispersades amb gas lacrimogen i es van sentir trets, segons un mitjà local.

Els transeünts caminaven sobre cartells del cap de la junta Min Aung Hlaing, enganxats al terra, un ardit per molestar les forces de l’ordre, que no gosaran fer el mateix. L’exèrcit sembla més determinat que mai a apagar els vents de revolta que bufen al país des del cop d’Estat de l’1 de febrer.

«Tot anirà bé»

Dimecres, les forces de seguretat van disparar munició real a diverses ciutats per dispersar les manifestacions prodemocràcia. Les imatges difoses a les xarxes socials mostren manifestants coberts de sang i ferits de bala al cap. Almenys 38 persones van perdre la vida, segons l’emissària de l’ONU per a Birmània, la suïssa Christine Schraner Burgener.

«Ahir va ser un dia horrible [...]. És molt trist constatar que l’exèrcit birmà no ha canviat» després de 60 anys, va dir l’activista Thinzar Shunlei Yi, que continuarà protestant a San Chaung, un barri de Rangun. Almenys 54 civils han sigut abatuts des de l’inici del cop, segons l’ONU. Entre les víctimes hi ha quatre menors, un d’ells un adolescent de 14 anys, segons l’oenagé Save the Children. Quant a baixes a les forces de seguretat, la policia ha declarat que un dels seus agents va perdre la vida.

«El recurs a la força letal [...] mostra que poc que temen les forces de seguretat que les responsabilitzin dels seus actes», va remarcar Richard Weir, de Human Rights Watch (HRW).

Funerals amb flors

Una multitud s’ha congregat dijous a Mandalay, la segona ciutat més gran del país, per al funeral d’una jove de 19 anys assassinada el dia anterior. «No hi haurà perdó per a vosaltres fins a la fi del món», ha corejat la multitud, reunida entorn del fèretre, cobert de flors.

Ma Kyay Sin es va convertir en un símbol al país. En una foto feta poc abans que un tret acabés amb la seva vida se la pot veure amb una samarreta amb un missatge que es va tornar viral a les xarxes socials: «Tot anirà bé». El partit d’Aung San Suu Kyi va anunciar que posarà les banderes a mig pal en respecte als morts.

Condemna internacional

Notícies relacionades

La violència de dimecres va tornar a suscitar la condemna internacional i Washington va instar la Xina a «exercir la seva influència» amb els generals. Pequín i Moscou, aliats tradicionals de l’exèrcit birmà a les Nacions Unides, no han condemnat el cop, al considerar que la crisi és un «assumpte intern» del país. El Regne Unit va sol·licitar una nova reunió del Consell de Seguretat de l’ONU divendres.

La repressió també té lloc en el terreny judicial i Aung San Suu Kyi, que continua detinguda en un lloc secret per l’exèrcit, està acusada de quatre delictes, entre els quals «incitació als disturbis públics». L’expresident Win Myint està acusat, per la seva banda, de violar la Constitució.