Assalt a la democràcia

Almenys tres manifestants morts en les protestes contra la junta militar de Birmània

Les manifestacions prodemocràtiques no cessen des de l’1 de febrer, dia del cop

1
Es llegeix en minuts

Almenys tres manifestants prodemocràtics han mort tirotejats dimecres a Birmània, on les forces de seguretat mantenen la seva repressió contra els que s’oposen al cop d’Estat de febrer, segons han confirmat fonts sanitàries. Entre els morts hi ha un menor d’edat.

«El meu equip va rebre els cadàvers de tres homes i una dona» a Monywa, al centre del país, va dir el socorrista Myo Min Tun. Altres fonts mèdiques van confirmar a l’AFP aquest balanç. A més, a la ciutat de Mandalay, dos manifestants més van morir, segons fonts de l’hospital on van ser traslladades les víctimes.

Les manifestacions en rebuig del cop d’Estat militar de l’1 de febrer continuen aquest dimecres al llarg del país malgrat labrutal repressió policial, que només diumenge va segar la vida de 20 manifestants, la majoria a causa de trets de la policia. L’Exèrcit birmà va justificar la presa de poder per un suposat frau electoral en els comicis de novembre, on observadors internacionals no van detectar cap irregularitat i en els quals va arrasar la Lliga Nacional per a la Democràcia, el partit liderat per Aung San Suu Kyi, que es manté detinguda.

Les autoritats van tornar aquest dimecres a reprimir les protestes a Rangun, antiga capital i ciutat més poblada, amb gasos lacrimògens, bales de goma i granades atordidores; no obstant, una vegada es calma la situació, els manifestants tornen una vegada i una altra als carrers per prosseguir amb la protesta.

Els manifestants exigeixen a l’Exèrcit, que va governar el país amb mà de ferro de manera ininterrompuda entre 1962 i 2011, restablir la democràcia, reconèixer els resultats de les eleccions de novembre i l’alliberament de tots els detinguts pels militars.

Condemna internacional

Notícies relacionades

Els ministres d’Exteriors de les Filipines, Indonèsia, Malàisia i Singapur, van condemnar dimarts l’ús de la força letal per part de les autoritats birmanes per apaivagar el moviment d’oposició pacífic sorgit després de la sublevació.

Els cancellers, reunits per videoconferència durant una sessió informal de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (Asean) on va participar el ministre d’Exteriors nomenat per la junta militar birmana, Wunna Maung Lwin, van reclamar a l’Exèrcit buscar una solució dialogada a la crisi política.

Temes:

Birmània