Compensació històrica

L’Iraq aprova una llei per protegir les dones yazidites segrestades per EI

Les autoritats iraquianes també s’ocuparan de regularitzar la situació jurídica dels fills de les mares que van ser violades pels gihadistes

L’Iraq aprova una llei per protegir les dones yazidites segrestades per EI
2
Es llegeix en minuts

El Parlament iraquià ha aprovat aquest dilluns una llei per protegir les dones de la minoria yazidita que van ser segrestades i violades pel grup gihadista Estat Islàmic (EI) el 2014, un pas històric per compensar econòmicament, amb rehabilitació i a través de la justícia les víctimes. El text aprovat pel Parlament, estableix la creació d’un centre de rehabilitació i cura a la província de Nínive (nord de l’Iraq) per a totes aquelles víctimes de segrest i violació per part de membres d’Estat Islàmic, i s’encarregarà de garantir l’educació, la sanitat i el tractament psicològic.

Aquest centre durà a terme un cens per garantir que totes les dones d’aquesta comunitat ancestral afectades pel genocidi i la violència rebin tractament per a la rehabilitació psicològica, social i professional, així com allotjament en el cas dels més de 300.000 desplaçats a la regió de Sinjar, on es troba aquesta ètnia. Les autoritats iraquianes també s’ocuparan de regularitzar la situació jurídica dels fills de les mares que van ser violades pels gihadistes, que es troben des del 2014 en un buit legal i s’enfronten a un gran rebuig per part de la comunitat. En aquest sentit, el Govern iraquià atorgarà una pensió mensual a les mares víctimes d’Estat Islàmic.

No prescriuran els seus càrrecs

Així mateix, el text assenyala que els responsables de «segrest i violació de yazidites» no podran ser indultats de cap manera i els seus càrrecs no prescriuran, de la mateixa manera que les autoritats judicials es comprometen a «seguir amb les detencions de culpables dels crims contra yazidites». Després de l’aprovació de la llei, el president iraquià, Barham Salih –qui va ser l’impulsor del projecte fa dos anys–, ha dit a Twitter que representa «una victòria per a les víctimes de les nostres filles que han sigut objecte de les violacions més brutals i crims de genocidi per part d’Estat Islàmic».

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’activista yazidita i premi Nobel de la Pau el 2018, Nadia Murad, ha assegurat a Twitter que aquesta llei és «un important primer pas a reconèixer els traumes de gènere de la violència sexual».

Aquesta ancestral i diminuta comunitat religiosa originària de l’Iraq va ser brutalment perseguida pel grup terrorista Estat Islàmic (EI) quan aquest va irrompre i va conquistar àmplies zones del nord del país a mitjans del 2014. L’agost d’aquell any i en un termini de pocs dies, uns 5.000 homes van ser assassinats, prop de 7.000 dones i nens segrestats, i un total de 300.000 desplaçats de les seves llars a la regió de Sinjar, bressol dels yazidites.