Informe d’intel·ligència

Els Estats Units acusen el príncep hereu saudita d’ordenar l’assassinat del periodista Khashoggi

  • Està previst que l’Executiu de Joe Biden publiqui aquest dijous les conclusions del servei d’intel·ligència

  • L’acusació redefinirà les relacions entre Washington i Riad

zentauroepp46285359 files  in this file photo taken on december 15  2014  then g181218142939

zentauroepp46285359 files in this file photo taken on december 15 2014 then g181218142939 / MOHAMMED AL-SHAIKH

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El príncep hereu i governant de facto de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman va aprovar l’assassinat el 2018 del periodista Jamal Khashoggi, segons un informe dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units filtrat als mitjans.

Els mitjans nord-americans van indicar que s’espera que l’informe sigui publicat aquest dijous pel Govern i que se sustenta principalment en indagacions de l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA).

«La divulgació pública (de l’informe) marcarà un nou capítol en les relacions dels Estats Units amb l’Aràbia Saudita, i una diferència clara en la política del president Joe Biden i la de l’expresident Donald Trump», segons va afirmar la cadena de televisió NBC, que va dir que ja va tenir accés a l’informe el 2018.

Aquest dimecres, la portaveu de la Casa blanca, Jane Psaki, va dir que el Govern de Biden comunicarà les conclusions al rei Salman bin Abdulaziz al Saud, en lloc de fer-ho al seu fill, i el president Biden va confirmar més tard que havia llegit el document, tot i que no va confirmar la seva publicació.

Columnista al ‘Post’

Khashoggi, de 59 anys, treballava com a columnista per al diari nord-americà ‘The Washington Post’ quan es va presentar per a un tràmit al consolat saudita d’Istanbul (Turquia), el 2 d’octubre del 2018. 

Allà, segons fonts nord-americanes, va ser assassinat per agents de l’Aràbia Saudita. El seu cos va ser esquarterat i mai se n’han trobat les restes. 

El Govern saudita inicialment va negar tota responsabilitat en la mort de Khashoggi, però més tard va afirmar que el periodista va ser assassinat accidentalment per agents que el volien extradir. 

Notícies relacionades

La versió oficial de l’Aràbia Saudita és que aquests agents, vinculats estretament amb el príncep Bin Salman, van actuar pel seu compte i que el governant no hi va estar involucrat. 

A l’Aràbia Saudita, vuit individus van ser condemnats per la mort de Khashoggi i cinc d’ells van ser sentenciats a la pena capital. Més tard, aquestes sentències van ser commutades per la pena de 20 anys de presó.