El futur d’Europa

El Regne Unit accepta donar a la UE fins al 30 d’abril per ratificar l’acord post-Brexit

  • El pacte s’aplica de manera provisional des del passat 1 de gener i el termini s’havia establert fins al pròxim 28 de febrer

  • El Govern de Londres qualifica de «decebedor» que Brussel·les no hagi completat el procés i adverteix que no acceptarà més retards

El Regne Unit accepta donar a la UE fins al 30 d’abril per ratificar l’acord post-Brexit
2
Es llegeix en minuts

El Regne Unit ha acceptat aquest dimarts la petició de la Unió Europea per ajornar del 28 de febrer al 30 d’abril la data límit per ratificar l’acord negociat amb Londres per a les relacions després del Brexit, amb l’objectiu de donar més temps als Vint-i-set a complir amb l’examen detallat dels textos legals abans de la seva adopció definitiva pel Consell i el Parlament Europeu.

El pacte es va tancar contrarellotge per Nadal i el bloc va donar el seu vistiplau provisional per permetre una aplicació temporal ja des de l’1 de gener del 2021. Amb això es va voler evitar el caos d’una ruptura abrupta i guanyar una mica de temps per traduir el nou Tractat a totes les llengües oficials de la UE perquè les capitals poguessin donar llum verda de manera definitiva.

També el ple del Parlament Europeu va demanar prou temps per a un escrutini detallat de les condicions de l’acord abans de donar la seva aprovació, per la qual cosa es va acordar la primera pròrroga per a la ratificació fins al 28 de febrer.

A partir d’allà, diferents comissions parlamentàries van estudiar i van debatre sobre l’acord i els eurodiputats estaven preparats per reunir-se en un ple extraordinari a finals d’aquest mateix febrer per votar la seva posició sobre el Tractat de la relació futura entre la UE i el Regne Unit. No obstant, finalment la Comissió Europea va proposar a principis de mes retardar el termini fins al 30 d’abril i així ho va traslladar a Londres en una carta formal que ha tingut resposta aquest mateix dimarts, segons han informat Europa Press fonts britàniques i europees.

Opció no «preferida»

A la carta de resposta, el ‘número dos’ del Govern de Boris Johnson, Michael Gove, comunica que el Regne Unit accepta la pròrroga sol·licitada pels europeus fins al 30 d’abril, però deixa clar que no acceptarà més retards.

Notícies relacionades

El document, que està dirigit al vicepresident de la Comissió Europea encarregat de les relacions amb el Regne Unit, Maros Sefcovic, recalca que el canvi de data no era l’opció «preferida» per Londres perquè només serveix per «allargar la incertesa» generada pel Brexit.

«És decebedor que la Unió Europea no hagi completat el seu procés intern en el termini acordat perquè crea inseguretat per a les empreses i les persones de les dues parts», ha indicat una portaveu del Govern britànic consultada per Europa Press. «Esperem que la UE compleixi amb el nou calendari», ha conclòs.