Vacunagate a l’Argentina

El Govern argentí difon els noms dels vacunats després de l’escàndol

A la llista hi apareixen individus amb una qualificació de «personal estratègic» dubtosa, com periodistes o expolítics

El Govern argentí difon els noms dels vacunats després de l’escàndol
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Govern de l’Argentina va difondre aquest dilluns una llista de persones vacunades en un hospital públic per gestió del Ministeri de Salut, entre les quals figuren personalitats públiques sospitoses d’haver accedit de forma privilegiada a la vacuna contra la Covid-19, segons informa EFE.

La nòmina, integrada per 70 persones, va ser difosa per instrucció de la ministra de Salut argentina, Carla Vizzotti, després que divendres passat esclatés un escàndol per la presumpta «vacunació VIP» que va costar el càrrec a qui fins aleshores era titular de la cartera sanitària, Ginés González García.

Segons va informar el Ministeri de Salut, per ordre de Vizzotti es va requerir a l’Hospital Posadas, un centre públic a la perifèria oest de Buenos Aires, i a les àrees involucrades de la cartera sanitària nacional la llista de persones vacunades contra la Covid-19 a requeriment del Ministeri de Salut.

Així mateix, es va instruir l’auditoria del registre nominal dels vacunats.

Vacunats «estratègics»

La polèmica es va desencadenar divendres passat, quan el periodista Horacio Vertbisky, de 79 anys, va revelar que s’havia vacunat a la seu del Ministeri de Salut gràcies a la seva amistat amb González García.

Mitjans locals havien donat compte aquest cap de setmana que el periodista no havia sigut l’únic que havia accedit de forma privilegiada a la vacunació i van apuntar també a polítics, sindicalistes i empresaris pròxims al poder.

A l’Argentina de moment només s’ha habilitat la vacunació de personal sanitari i persones grans –en el cas de Buenos Aires, majors de 80 anys–, amb torn tramitat per internet i assignat en funció de la disponibilitat de dosis.

Vizzotti, que va assumir el càrrec com a ministra dissabte passat, ha negat que s’hagués muntat un sistema de «vacunació VIP», sinó que hi va haver casos «excepcionals».

La nova ministra ha explicat que, dins de la campanya de vacunació contra la Covid-19, hi ha un grup de la població objectiu format pel «personal estratègic», aquelles persones que prenen decisions clau en la funció pública, per això certs funcionaris «de primera línia» poden accedir a la vacunació.

Aquest és el cas del president Alberto Fernández, que figura primer en la llista difosa aquest dilluns.

Els noms de la llista

Notícies relacionades

A més del cap d’Estat, figuren alguns altres funcionaris públics, com els ministres d’Exteriors, Felipe Solá, i d’Economia, Martín Guzmán. No obstant, apareixen també molts altres càrrecs públics, de menor rang, la qualificació de «personal estratègic» dels quals està sota discussió.

A més, figuren noms de persones que no estan en la funció pública, com el mateix Vertbisky, el també periodista Gabriel Michi, els empresaris Seza Manukian i Florencio Aldrey, i històrics dirigents del peronisme, com Lorenzo Pepe, Hugo Curto i l’expresident argentí Eduardo Duhalde (2002-2003), entre d’altres.