Quarta vegada en total

La junta militar birmana talla internet per segona nit consecutiva

La junta castrense pretén impedir que s’organitzin mobilitzacions de protesta contra el cop

La junta militar birmana talla internet per segona nit consecutiva
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La junta militar que ha pres el poder a Birmània ha tallat aquesta matinada internet per segona nit consecutiva en un ambient de tensió al país després que l’Exèrcit hagi desplegat tropes als carrers per mirar d’apaivagar el moviment de protesta contra el cop d’Estat perpetrat fa dues setmanes pels uniformats, segons informa Efe.

Segons l’observatori NetBlocks, el trànsit d’internet a Birmània (Birmània) va caure fins al 15% de l’habitual des de la 1.00 hores d’aquest dimarts (18.30 GMT de dilluns), en el quart bloqueig –segon consecutiu– de les comunicacions des del cop militar del passat 1 de febrer.

Aquesta interrupció de les connexions d’internet, anunciada dilluns a la nit per alguns proveïdors als seus clients, es produeix en un ambient de creixent tensió amb el moviment de desobediència civil, que malgrat la presència de les tropes als carrers continua desafiant la repressió dels militars.

La junta militar també va bloquejar xarxes socials com ara Facebook i Twitter dies després per evitar l’organització de mobilitzacions, alhora que ha reformat les lleis per restar drets fonamentals i permetre detencions arbitràries.

A Mandalay, la segona ciutat del país, la policia i soldats van disparar dilluns indiscriminadament amb escopetes d’aire comprimit per dissoldre una manifestació, mentre que a Rangun, l’urbs més poblada, grups de manifestants van mostrar el seu rebuig de la junta militar amb pancartes que deien «Acabeu amb la dictadura» al pas dels tancs i camions militars.

Una de les cartes més efectives del moviment de desobediència civil contra el cop estan sent les vagues iniciades pels treballadors del sector de la sanitat i que estan seguint molts funcionaris, cosa que està paralitzant l’Administració.

Una de les reclamacions dels manifestants és l’alliberament de la líder electa Aung Sang Suu Kyi, que està sota arrest domiciliari des que l’Exèrcit aconseguís el poder després de detenir part del Govern.

Segons va confirmar dilluns a Efe el seu advocat, Suu Kyi es mantindrà detinguda fins, com a mínim dimecres, quan podria comparèixer davant d’un jutge sota l’acusació d’importar il·legalment equips de telecomunicacions.

Notícies relacionades

Un total de 426 persones han sigut arrestades des de l’aixecament militar, de les quals 391 continuen detingudes, segons les últimes dades recollides per l’Associació per a l’Assistència de Presos Polítics (AAPP).

La junta militar, encapçalada pel cap de les Forces Armades, Min Aung Hlaing, va justificar la presa de poder per un suposat frau electoral en els comicis del novembre passat, en què va arrasar la Lliga Nacional per a la Democràcia de Suu Kyi, com ja va fer el 2015.