Comicis anticipats

Kosovo vota en unes eleccions que podrien complicar el diàleg amb Sèrbia

  • El partit ultranacionalista Autodeterminació s’alça com el favorit amb entre el 41% i el 51% dels vots, segons els sondejos

  • La millora de la malmesa economia, empitjorada per la pandèmia, serà el principal repte del nou Govern

Kosovo vota en unes eleccions que podrien complicar el diàleg amb Sèrbia
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Uns 1,8 milions de kosovars estan convocats aquest diumenge per elegir el nou Parlament, en unes eleccions anticipades que es preveu que siguin guanyades amb rotunditat pel moviment ultranacionalista Autodeterminació (Vetevendosje), liderat per l’ex primer ministre Albin Kurti, cosa que complicaria encara més els esforços occidentals per resoldre la disputa territorial del país amb Sèrbia.

Els 2.382 col·legis electorals al país van obrir a les 7.00 hora local i els ciutadans podran votar fins a les 19.00 per elegir 120 diputats entre més de 1.000 candidats de 28 llistes. 

Vint d’ells corresponen a les minories, la meitat d’aquests per als serbis.

Els sondejos donen a Autodeterminació entre el 41% i el 51% dels vots, davant el 25% amb què va guanyar les eleccions del 2019.

Segon seria, amb el 22%, el Partit Democràtic de Kosovo, sorgit de la guerrilla separatista que va lluitar contra Sèrbia a finals de la dècada de 1990 i que va estar 20 anys en el Govern, fins a la victòria d’Albin Kurti.

Tercer seria la Lliga Democràtica de Kosovo (LDK) amb el 19%, ara en el Govern, i s’espera que la nacionalista Aliança per al Futur de Kosovo, un altre partit d’exguerrillers, obtingui el 8%.

Malgrat aquesta previsible victòria, els analistes creuen que si Kurti no té majoria absoluta, li serà difícil formar Govern.

Inestabilitat política

Aquestes eleccions són les cinquenes, totes anticipades, des que Kosovo va declarar unilateralment la seva independència de Sèrbia el 2008.

Se celebren després que el 2020 caiguessin dos governs, el de Kurti al març, per una moció de censura després de set setmanes al poder, i el de l’actual primer ministre, Avdullah Hoti, de l’LDK, al desembre, al considerar el Tribunal Constitucional que la seva elecció pel Parlament no va ser legal.

La millora de la malmesa economia kosovar, empitjorada pels efectes de la pandèmia de Covid-19, serà un dels grans reptes per al nou Govern en aquest país en permanent inestabilitat política i amb un atur del 30%, que arriba al 50% entre els joves.

Notícies relacionades

Un altre repte és acordar amb Sèrbia la normalització de les seves relacions, condició de la Unió Europea (UE) als dos per a una futura entrada al club comunitari.

Sèrbia no reconeix la independència de Kosovo, que ha sigut recolzada pels Estats Units i la majoria dels socis de la UE, però no per Espanya, la Xina, Rússia o l’Índia.