Cos qüestionat

Els Carrabiners de Xile, a l’ull de l’huracà després d’un nou episodi de violència

La refundació del cos es convertirà en un dels temes prioritaris de les eleccions constituents de l’abril

Els Carrabiners de Xile, a l’ull de l’huracà després d’un nou episodi de violència
4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Panguipulli vol dir «turó de pumes» en mapudungun, la llengua del poble maputxe. En aquesta ciutat ubicada 800 quilòmetres al sud de Santiago, coneguda pels seus imponents paisatges australs, sembla haver-se estès l’acta de defunció dels Carrabiners, la policia militaritzada de Xile, una altra vegada implicada en un episodi atroç. El passat 5 de febrer, Francisco Martínez Romero feia malabarismes en una cantonada. Un carrabiner el va considerar sospitós perquè jugava amb sabres, i no va dubtar a demanar-li els seus documents d’identitat. L’artista de carrer es va negar a finalitzar amb el seu espectacle. Primer va rebre un tret. Després un altre. I així fins a quedar abatut per cinc trets.

El policia va dir que va ser un acte de legítima defensa. Però en l’era dels telèfons intel·ligents les paraules queden immediatament sepultades per les imatges. L’escena del crim va començar a propagar-se per les xarxes socials. No hi havia dubte: l’agent Juan González va decidir concloure la seva discussió amb el malabarista a l’empara de la seva arma reglamentària. Llavors, en la plàcida Panguipulli, es va activar immediatament la protesta social. Hi va haver enfrontaments amb la policia i incendis d’edificis públics. El malestar no va tardar a arribar a la capital xilena. La mobilització es va realitzar sota la consigna de «l’art de carrer no és delicte».

L’agent González va ser arrestat. «L’últim projectil percudit no es troba emparat pel dret i constitueix un excés policial en l’ús de la força», va considerar la fiscalia. La institució policial va sortir en la seva defensa. Va dir que l’uniformat va respondre a trets davant «un perill imminent» per a la seva vida. No va fer més que afegir gasolina a les flames de la indignació.

Un historial negre

Els Carrabiners porten inscrita en la seva història la marca de la violència des de la seva fundació, fa 93 anys. De fet, el seu nom, que al·ludeix als «portadors de carrabines», està associat a nombrosos fets de sang que tenen el seu punt de màxim aquelarre durant la dictadura del general Augusto Pinochet (1973-90). La repressió de l’esclat social de l’octubre del 2019, amb centenars de xilens lesionats als ulls, fins i tot amb ceguesa parcial, pels trets indiscriminats, va col·locar la institució en el centre dels qüestionaments polítics de part de tota l’oposició. Diversos organismes defensors dels drets humans, tant de Xile com internacionals, van denunciar la violència sistemàtica contra els manifestants. Com si fos poc, els Carrabiners tenen la marca de la corrupció per una desviació de fons milionària.

En aquest context es va conèixer el cas del malabarista. La Comissió Xilena de Drets Humans va presentar una querella contra el mateix president Sebastián Piñera i el seu ministre de l’Interior i Seguretat Pública, Rodrigo Delgado, i el director dels Carrabiners de Xile, el general Ricardo Yáñez Reveco. L’Estat, va dir l’advocat Carlos Margotta Trincado, «té l’obligació de protegir el dret a la vida». No obstant, aquesta obligació, «ha sigut incomplerta» des de l’octubre del 2019 fins ara.

L’era de la dissolució

«L’assassinat de Francisco Martínez ens recorda la urgència de dissoldre els Carrabiners», van assenyalar Haydee Oberreuter i Emilia Schneider al diari digital ‘El Mostrador’. Xile, van afegir, necessita «refundar una nova policia, sotmesa al poder civil i al servei de la comunitat». L’actual institució, «reforçada en dictadura, i protagonista dels passatges més foscos de la nostra història, no té cabuda» al país «que volem construir a partir d’aquest procés constituent que es troba en curs». La nova policia no pot funcionar «com un cos polític» i ha de respondre «a paràmetres de transparència». Altres especialistes criden a inspirar-se en les experiències de França, Anglaterra i, fins i tot, l’Uruguai.

Notícies relacionades

Piñera pot convertir-se, contra la seva voluntat, en el que acceleri aquesta transformació. «El president ho sap, ho he conversat amb ell, que seria vital mirar de tenir una mena de refundació dels Carrabiners», va dir la ministra de Desenvolupament Social i Família, Karla Rubilar.

Mentre el debat comença a prendre un altre cos, i a dos mesos de les eleccions constituents, la perplexitat social ja no mira només cap a Panguipulli. A Calama, 1.250 quilòmetres al nord de Santiago, dos carrabiners acaben de ser arrestats per la seva responsabilitat en la mort d’un home que van abandonar a la via pública quan encara agonitzava. Com que era un indigent, van considerar que no necessitava ajuda.

Temes:

Xile