Amb sosa càustica

Aturen l’enverinament d’un aqüeducte a Florida perpetrat per un ‘hacker’

El pirata informàtic va accedir de manera remota al sistema de control de la instal·lació d’Oldsmar

Aturen l’enverinament d’un aqüeducte a Florida perpetrat per un ‘hacker’
1
Es llegeix en minuts

Les autoritats del comtat de Pinellas, a la costa oest de Florida, van aconseguir aturar l’enverinament de l’aigua d’un aqüeducte local alterada amb un augment dràstic de sosa càustica perpetrat per un pirata informàtic, segons va informar aquest dilluns l’oficina de l’agutzil.

L’intrús es va colar divendres passat durant uns cinc minuts en el sistema que maneja l’aqüeducte de la localitat d’Oldsmar i va augmentar els nivells d’hidròxid de sodi, conegut com a sosa càustica, segons va explicar en roda de premsa l’agutzil Bob Gualtieri. L’oficial va remarcar que els membres del personal que supervisa els químics que són afegits per al tractament de l’aigua, en aquest cas la sosa càustica per controlar l’acidesa de l’aigua, es van adonar de l’alteració i van revertir immediatament el mal.

Gualtieri, acompanyat de l’alcalde d’Oldsmar, Eric Seidel, va dir que les autoritats, incloent-hi les federals, han iniciat una investigació i que fins ara no hi ha sospitós o sospitosos. Va afegir que desconeix si va ser un atemptat realitzat des dels Estats Units o des de fora del país.

Gualtieri va explicar que desactivaran l’accés remot al sistema de tractament d’aigües de l’aqüeducte mentre avancen les investigacions.

Divendres al matí un operador va notar que algú havia ingressat de manera remota al sistema informàtic que estava monitoritzant.

Al principi, l’operador no es va preocupar perquè és comú el software d’accés remot per part dels supervisors per solucionar problemes des de diferents ubicacions. No obstant, va començar a sospitar quan es va repetir.

Notícies relacionades

Gualtieri va necessitar que el ‘hacker’ va passar fins a cinc minuts en el sistema i va ajustar la quantitat d’hidròxid de sodi a l’aigua de 100 parts per milió a 11.100. Va detallar que es tracta d’un augment perillós d’hidròxid de sodi, també conegut com a lleixiu.

No obstant, va assegurar que «en cap moment» el públic va estar en perill ni hi va haver un efecte advers significatiu a l’aigua que s’estava tractant. Va afegir que fins i tot si l’operador no hagués notat la intrusió, l’agutzil i les autoritats haurien pogut aturar el mal abans que l’aigua arribés a les residències o negocis.