Judici polític

Demòcrates i republicans busquen un ‘impeachment’ ràpid per a Trump al Senat

  • Els senadors dels dos partits aposten per un judici expeditiu que podria concloure la setmana que ve

  • Els advocats de l’expresident descriuen el procés com un ‘teatre polític’ per explotar el trauma que va deixar l’assalt al Capitoli

  • L’‘impeachment’ s’obrirà aquest dimarts amb un debat sobre la constitucionalitat de processar un exdirigent

Demòcrates i republicans busquen un ‘impeachment’ ràpid per a Trump al Senat
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El dia abans que comenci el segon ‘impeachment’ a Donald Trump al Senat dels Estats Units, una cosa sembla que és clara: ni republicans ni demòcrates volen embarcar-se aquesta vegada en un judici llarg amb multitud de testimonis com els que van comparèixer en la fase preliminar del primer procés celebrat contra el llavors president a finals del 2019 i principis del 2020. Els motius varien, però entre l’acusació demòcrata ha calat la idea que no serviria per a gaire més que per distreure l’atenció de l’agenda del president Joe Biden, atès l’escàs interès dels seus col·legues republicans a condemnar el seu antic líder. Bones notícies per a un Trump que ha rebutjat la invitació per declarar al judici i continua guardant silenci des de la seva residència de Mar-a-Lago.

Els seus advocats no han tardat a passar a l’atac amb un memoràndum presentat dilluns al Congrés en el qual defineixen l’‘impeachment’ com un «teatre polític» organitzat pels seus rivals per polititzar l’assalt al Capitoli del 6 de gener passat. «Aquest és un intent egoista del lideratge demòcrata a la Cambra de Representants per aprofitar-se de l’horror i la confusió que van sentir els nord-americans de tot l’espectre polític al contemplar la destrucció causada al Capitoli», afirmen els lletrats de l’expresident. Trump està acusat d’incitar a la insurrecció dels seus seguidors contra la seu de la democràcia nord-americana, un atac que va deixar cinc morts i desenes de ferits. 

Debat sobre la constitucionalitat del judici 

Les regles i temps del judici encara no s’han fet públics, però tot sembla indicar que començarà aquest dimarts amb un debat per determinar si és legal asseure al banc dels acusats un expresident després que hagi abandonat el càrrec, segons diverses filtracions. La majoria d’experts constitucionals, inclosos alguns respectats juristes conservadors, no en tenen dubtes, però les seves posicions xoquen amb el gruix dels senadors republicans, que han fet de la presumpta inconstitucionalitat del procés el principal argument per exonerar Trump. 

Notícies relacionades

«Els dos bàndols preferirien acabar amb això de forma bastant ràpida», va dir el senador republicà, John Thune. «Si opten per cridar testimonis, no hi ha dubte que s’allargarà el procés». Els demòcrates no descarten alguna citació, tot i que la impressió en el partit és que no és estrictament necessari, ja que els mateixos senadors que actuaran com a jurat van ser testimonis directes de l’atac, així com bona part del país, que va poder seguir-lo en directe per televisió i ha anat coneixent els detalls més escabrosos del que va passar a través dels vídeos gravats pels assaltants. L’acusació demòcrata pretén utilitzar aquests vídeos, així com les declaracions i els tuits de Trump en les hores i dies previs a l’assalt del Capitoli per recolzar el seu cas. 

No s’esperen grans sorpreses sobre el desenllaç. El senador republicà, Rand Paul, ja ha dit que les opcions que Trump sigui condemnat són nul·les.