Protecció de la infància

Colòmbia prohibeix que els delictes sexuals contra menors prescriguin

Duque recorda que les víctimes denuncien, de mitjana, «20 anys després» de les agressions

Colòmbia prohibeix que els delictes sexuals contra menors prescriguin
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de Colòmbia, Iván Duque, va sancionar aquest dimecres una llei que prohibeix que els delictes sexuals comesos contra nenes, nens i adolescents prescriguin, i així puguin ser jutjats tot i que hagi passat el temps, segons informa EFE.

Duque va qualificar aquesta llei com «un pas històric en la protecció de la infantesa», i va estimar que «la imprescriptibilitat és perquè cap bandit pretengui arrabassar la innocència d’un nen i que quedi amb el pas dels anys en la impunitat una conducta tan execrable».

La llei va ser aprovada per majoria absoluta el 2 de desembre per la Cambra de Representants, després que el Senat hi hagués donat el vistiplau.

La imprescriptibilitat dels delictes sexuals comesos contra menors és una petició de múltiples organitzacions socials de protecció de la infància perquè les víctimes puguin buscar justícia, ja que sovint costa molts anys poder assimilar i parlar dels abusos.

«Els indicadors internacionals ens mostren que molts dels nens que són abusats a tot el planeta presenten la denúncia 20 anys després de mitjana», va recordar Duque.

Colòmbia s’uneix així a països com els EUA, el Canadà o Suïssa, que ja contemplen aquesta realitat, mentre que d’altres com Espanya han augmentat recentment el temps en què tarden a prescriure aquest tipus de delictes.

El mandatari colombià va remarcar aquesta decisió com un avenç, després d’aprovar la cadena perpètua per a «violadors i assassins de nenes, nens i adolescents», introduïda el juliol passat, una norma molt contestada per sectors que consideren que s’hauria d’invertir més en prevenció que a incrementar les mesures punitives.

Duque va destacar, a més, que el Congrés està pròxim a aprovar la prohibició del càstig físic als menors.

Notícies relacionades

L’estatal Institut Colombià de Benestar Familiar (ICBF), que vetlla per la infantesa i l’adolescència, va comptabilitzar l’any passat 11.665 casos de violència sexual contra nens, nenes i adolescents.

També va confirmar almenys sis morts violentes de menors en les primeres setmanes d’aquest any, quatre nenes i dos nens.