drets humans

Ahmed Mansur, quatre anys aïllat en una «bruta i petita cel·la» als Emirats

  • Human Right Watch denuncia les condicions carceràries de l’activista dels Emirats defensor dels drets humans al seu país

  • De 51 anys i pare de quatre fills va ser detingut el 2017 i condemnat un any després a deu de presó

Ahmed Mansur, quatre anys aïllat en una «bruta i petita cel·la» als Emirats
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La dissidència als Emirats Àrabs Units, com passa a les monarquies absolutistes del Golf, paguen un alt preu per desafiar el règim. Des del 2017 purga una pena de presó de deu anys l’activista Ahmed Mansur, el més destacat defensor dels drets humans en aquest petit i ric país àrab.

Segons un recent informe de l’organització Human Right Watch (HRW), Mansur, un enginyer i poeta dels Emirats de 51 anys, pare de quatre fills, es manté tancat en «una diminuta cel·la solitària en un presó al desert», privat de les seves necessitats bàsiques i «se li han negat els seus drets com a presoner segons el dret internacional», denuncia l’oenagé.

L’activista ha estat aquests quatre anys sense pràcticament contacte humà, en una cel·la de 4 m2, sense ràdio, televisió, ni tan sols un llibre. Les autoritats li van retirar el matalàs i ha de dormir sobre el terra amb una sola peça de tela per aïllar-se del terra.

El 2019, l’activista va portar a terme dues vagues de fam per exigir els seus drets bàsics.

Revoltes àrabs

Notícies relacionades

«Mansur està patint el seu quart hivern en una petita i bruta cel·la d’aïllament perquè es va atrevir a defensar els drets humans en un país entossudit a silenciar tot aquell que no segueixi la línia oficial», va dir el mes de desembre passat el director adjunt de HRW per al Pròxim Orient, Adam Coogle.

Mansur va ser detingut per primera vegada el 2011, juntament amb quatre persones més, enmig de les revoltes àrabs que es van estendre per tot el Pròxim Orient i els països del Magrib, i va ser posat en llibertat sis mesos després. Sis anys més tard va tornar a ser detingut i condemnat a deu anys acusat d’«insultar l’Estat i el prestigi dels EAU i els seus símbols». El cas de Mansur és un exemple més de la repressió que exerceix molts règims de la regió contra l’oposició i activistes democràtics.