Llarga odissea

Un acadèmic britanicoiranià fuig de l’Iran a peu després de ser condemnat a presó

  • Kameel Ahmady va ser sentenciat fa dos mesos per suposadament haver «col·laborat amb un Govern hostil».

  • Va prendre l’arriscada decisió d’abandonar el país mentre es trobava en arrest domiciliari

Un acadèmic britanicoiranià fuig de l’Iran a peu després de ser condemnat a presó
2
Es llegeix en minuts

Un acadèmic de doble nacionalitat britanicoiraniana que afrontava una pena de nou anys de presó a l’Iran va revelar aquest dimecres a diversos mitjans britànics com es va escapar d’aquest país a peu, a través de les muntanyes, a la recerca d’una nova vida al Regne Unit. 

Kameel Ahmady va ser sentenciat fa dos mesos per suposadament haver «col·laborat amb un Govern hostil», entre altres càrrecs, cosa que el va animar a prendre l’arriscada decisió d’abandonar el país mentre es trobava en arrest domiciliari i a l’espera que se celebrés la vista d’apel·lació contra aquest veredicte

En entrevistes a diversos mitjans del Regne Unit, Ahmady ha indicat avui que va haver d’escalar fins a arribar a una frontera muntanyosa per poder escapolir-se de la vigilància dels guàrdies revolucionaris iranians en un viatge que descriu a la BBC com a «molt llarg, molt fosc i molt aterridor». 

L’home, d’origen kurd i nascut a l’Iran occidental, va ser enviat al Regne Unit pels seus pares quan va complir 18 anys per educar-se en aquest país, on es va mantenir durant diversos anys estudiant a la Universitat de Kent i a la London School of Economics. Ahmady va sol·licitar la nacionalitat britànica abans de tornar a l’Iran, ja convertit en antropòleg, el 2010, per cuidar el seu ancià pare. 

Al seu país, va cridar l’atenció de les autoritats a causa de l’objecte de la seva investigació, centrada en el matrimoni infantil i en la mutilació genital femenina. A més, va fer campanya perquè s’elevés l’edat a la qual les dones poden contraure matrimoni, actualment fixada en 13 anys. 

Segons va revelar a l’esmentat canal, un matí d’agost del 2019, un home que es va identificar com a carter va trucar a la porta del seu domicili a Teheran i quan el va obrir, van irrompre a casa seva 16 guàrdies revolucionaris que el van portar a la presó d’Evin.

Kurd sunnita 

Segons la seva versió, ha sigut presa de les autoritats del seu país no només per comptar amb doble nacionalitat sinó també perquè l’Iran buscava venjança després que el Regne Unit interceptés un petroler iranià a prop del penyal de Gibraltar, el ‘Grace I’, el 2019, sospitós d’haver trencat les sancions de la Unió Europea (UE). 

En declaracions a la BBC, Ahmady va afirmar que «al ser ciutadà amb nacionalitat dual, sempre ets un cas potencial [d’arrest]». «La persona que em va interrogar em va dir que era molt apetitós, perquè soc kurd, vinc d’un origen religiós sunnita –oposat a la majoria xiïta iraniana–, i soc un investigador que indaga en temes delicats. I no només investigava, sinó que ho feia servir per conscienciar», va explicar. 

Notícies relacionades

A la presó d’Evin va passar tres mesos en què, segons va dir, va patir confinament solitari durant 100 dies i el van pressionar «psicològicament» amb «tota mena de jocs mentals». 

En una altra entrevista amb Channel 4, l’home va explicar que els moments dels interrogatoris van arribar a ser «l’únic entreteniment» que tenia i que va desenvolupar una «fòbia a la cel·la». «No vols tornar a la cel·la perquè estàs terroritzat i tens aquesta fòbia. Arriba un punt en què et poses a cridar, el cor et comença a bategar i tens tant terror a aquest petit lloc que sents que et falta l’oxigen, que no hi ha aire per respirar», va dir.

Temes:

Iran Regne Unit