Efectes del Brexit

Suspenen els controls duaners a Irlanda del Nord per amenaces

  • Londres demana «calma i moderació» davant la tensió generada per les intimidacions a treballadors fronterers

  • Creix el malestar entre els unionistes pel pacte post-Brexit que manté la província dins del mercat únic

Suspenen els controls duaners a Irlanda del Nord per amenaces
3
Es llegeix en minuts

El Govern de Boris Johnson ha demanat «calma i moderació» a Irlanda del Nord, després que les autoritats d’aquesta província britànica haguessin de suspendre els controls duaners introduïts després del Brexit arran d’amenaces contra els seus treballadors. Després de rebre «preocupants» amenaces en un ambient de creixent tensió en cercles unionistes, el Ministeri nord-irlandès d’Agricultura va decidir dilluns a la nit suspendre temporalment les inspeccions de productes als ports de Belfast i Larne.

La decisió es va prendre arran de l’augment de «comportaments amenaçadors en les últimes setmanes», especialment pintades «que descriuen el personal del port com a ‘objectius’», va explicar l’ajuntament de la petita localitat de Mid and East Antrim Borough, de la qual depèn Larne. Segons mitjans locals alguns individus fins i tot van recopilar informació sobre aquests treballadors, en particular les matrícules dels seus vehicles.

Aquesta intimidació és «completament inacceptable», va afirmar davant el Parlament de Londres el ministre del gabinet Michael Gove. «És vital que tots a Irlanda del Nord, i al Regne Unit, exerceixin la calma i la moderació, a més de determinació per resoldre els problemes», va afegir. La policia nord-irlandesa va dir haver «augmentat les patrulles» per «tranquil·litzar el personal i la població local».

Descontentament entre els unionistes

Des de l’entrada en vigor l’1 de gener del nou règim post-Brexit, les mercaderies que creuen el mar d’Irlanda entre la Gran Bretanya i la província britànica s’han de sotmetre a controls duaners. Això es deu al fet que, malgrat el Brexit, Irlanda del Nord continua formant part del mercat únic europeu per evitar reinstaurar una frontera amb la veïna República d’Irlanda –país membre de la UE– que pogués amenaçar la fràgil pau entre unionistes protestants i republicans catòlics aconseguida el 1998 al terme de tres dècades de sagnant conflicte.

Recentment, el subcap de la policia nord-irlandesa va advertir que això estava provocant un «creixent descontentament» a les files unionistes, que defensen el manteniment d’Irlanda del Nord sota domini britànic i veuen el règim diferenciat com una barrera amb la resta del país. «És difícil per als polítics (controlar) el nivell d’ira que existeix a la comunitat», va afirmar a la BBC el ministre nord-irlandès d’Agricultura, Edwin Poots, cridant a la calma.

La primera ministra nord-irlandesa, Arlene Foster, una unionista personalment contrària a aquests controls duaners, va qualificar les amenaces de «completament reprovables», mentre alertava de les «tensions comunitàries» a Irlanda del Nord.

Treballar «sense por»

Dotze empleats locals treballen al port de Larne juntament amb agents del Ministeri nord-irlandès d’Agricultura i membres de la policia fronterera britànica. La retirada del personal amb «efecte immediat» acabarà quan «tinguem garanties reals i plena confiança que poden complir la seva missió sense por», va afirmar el regidor Peter Johnston.

Notícies relacionades

També a l’altre costat de la frontera, el ministre irlandès de Relacions Exteriors, Simon Coveney, va condemnar a Twitter «qualsevol intimidació o amenaça». El ministre irlandès de Sanitat, Stephen Donnelly, va explicar a la televisió pública RTE que les pintades en qüestió eren «molt amenaçadores» i estaven dirigides contra empleats que realitzaven els controls i «certs polítics irlandesos». 

Els nous controls post-Brexit «permeten que el Nord segueixi constitucionalment com està, però amb un accés especial als mercats de la UE. I eviten una frontera física en aquesta illa. Així que els controls són importants i aquest tipus d’intimidació és totalment inacceptable», va afegir. «L’amenaça de violència és senzillament inacceptable», va considerar a Brussel·les el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer. I va assegurar que, a causa de la situació, també s’ha suspès temporalment la feina dels funcionaris de la UE que participen en els controls fronterers als ports d’Irlanda del Nord.