Informe alarmant

L’ONU adverteix de l’augment de l’explotació i el tràfic de menors per la pandèmia

  • Un informe revela que el tancament d’escoles afavoreix que les màfies centrin les seves accions en els nens

  • El 2018 es van detectar 50.000 víctimes de tràfic, d’un total de 148 països

2
Es llegeix en minuts

Els traficants de persones de tot el món centren cada vegada més les seves accions delictives cap als nens i és probable que s’estiguin aprofitant del tancament d’escoles durant la pandèmia per incrementar els abusos als menors. Els nens representen un terç de les víctimes de tràfic que surten a la llum, una proporció que s’ha triplicat en els últims 15 anys, en especial en nenes que són explotades sexualment i en nens que són forçats a treballar, segons un informe de l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC).

La directora de l’UNODC, Ghada Waly, ha advertit que «milions de dones, nens i homes estan sense feina, sense classe i sense recolzament social», cosa que els deixa en una situació de més risc. «Necessitem accions concretes per impedir que els traficants s’aprofitin de la pandèmia per explotar els més vulnerables», ha reclamat Waly, que espera que l’informe publicat aquest dimarts serveixi també com a al·licient per posar fi a la impunitat i recolzar les víctimes de tràfic.

L’UNODC ha alertat que les màfies han variat el seu model de negoci i han començat incloure-hi les xarxes socials, a partir de les quals aconsegueixen convèncer les víctimes amb falses promeses. En ocasions, és la mateixa víctima la que acudeix davant una possible oferta de feina, sense saber que és la porta oberta a un escenari d’explotació.

A l’informe, l’UNODC ha estimat en unes 50.000 les víctimes de tràfic el 2018, d’un total de 148 països. No obstant, la mateixa organització assumeix que el nombre real seria «molt més gran», atesa l’especial dificultat de perseguir aquests abusos i treure a la llum casos.

Principals damnificats

Les víctimes continuen sent, principalment, dones. Per cada deu casos detectats el 2018 per l’UNODC, cinc eren dones adultes i dues eren nenes, i el 20% corresponia a homes adults i el 15% a nens.

No obstant, l’anàlisi de l’ONU reflecteix un canvi en el perfil d’aquestes víctimes –les dones adultes van arribar a representar el 70% del total–, amb els nens com a principals damnificats. En el cas dels menors homes, la dada s’ha quintuplicat en 15 anys. En el cas dels nens, acostumen a acabar sent víctimes d’abusos laborals, mentre que per a les nenes l’explotació sexual es manté com la principal amenaça.

Notícies relacionades

En termes generals, la meitat de totes les víctimes pateixen explotació sexual, el 38% acaben en treballs forçats i el 6% es veuen obligades a implicar-se en alguna activitat criminal. A més, segons l’UNODC, un 1% pidolen sota coaccions i, en xifres menors, es detecten casos de matrimonis forçats o compravenda d’òrgans.

El perfil de gènere s’inverteix quan es tracta dels abusadors, que continuen sent majoritàriament (6%) homes, tant membres de grans bandes organitzades com persones que operen pel seu compte o en petits grups, segons l’anàlisi realitzada a partir de casos ja investigats.