Crisi sanitària global

Wuhan: tres llocs claus de la pandèmia

Wuhan: tres llocs claus de la pandèmia
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El mercat de Huanan 

 Al bigarrat mercat de Huanan li sobren indicis incriminatoris: era un zoològic gastronòmic d’higiene millorable amb més d’un miler de treballadors i un centenar de parades. Va ser assenyalat com a culpable a l’inici perquè diversos venedors van contraure el virus, però estudis posteriors, que diuen que les dues terceres parts dels 42 primers casos mancaven de vincles, han reduït les sospites. Les anàlisis van corroborar que seqüències genètiques del virus trobades als seus terres i canonades no provenien d’animals, sinó de persones malaltes, cosa que suggereix que el salt de l’animal a l’home es va produir abans en un altre lloc. Serà difícil, de tota manera, trobar noves evidències, perquè les comprensiblement terroritzades autoritats locals van ordenar la seva desinfecció a fons quan va esclatar la pandèmia.  

 El laboratori de virologia

 El laboratori de virologia de Wuhan ha alimentat els enamorats de les conspiracions des que els malalts per una pneumònia misteriosa es van amuntegar als hospitals. Les circumstàncies del centre, sens dubte, permeten les teories més audaces: està situat a només una quinzena de quilòmetres del mercat de Huanan, presumpte epicentre de la pandèmia, i és l’únic laboratori a la Xina amb nivell de seguretat quatre, el més alt estàndard internacional, el que li permet emmagatzemar els patògens més perillosos com l’Ebola. Primer es va parlar d’una arma bacteriològica i després d’una fuga casual. La seva directora, de fet, admet que quan va sorgir el coronavirus va acudir a la seva biblioteca de patògens tement que fos un dels seus i que només va respirar quan va comprovar que no hi tenia cap relació. La comunitat científica internacional, atenent el genoma del coronavirus, ha negat que sortís del laboratori

Notícies relacionades

 L’Hospital Central 

 L’Hospital Central de Wuhan, un mastodont del segle XIX, va ser al capdavant de la guerra contra el coronavirus en els dies de plom. Van donar la volta al món les fotografies dels seus passadissos negats de pacients i els doctors i infermeres superats per la pandèmia abans de rebre els reforços d’altres províncies. El gremi mèdic també va pagar una alta factura. Uns 230 doctors van quedar infectats i quatre van morir. Entre ells hi figura l’oftalmòleg Li Wenglian, amonestat per la policia per alertar d’una pandèmia similar al SARS del 2003 i que es va infectar setmanes després en una operació de cataractes. L’agost de l’any passat va ser rellevada al capdavant de l’hospital Cai Li, molt criticada per la falta de material de protecció i de mesures de precaució en els primers dies de la crisi.