Estats Units

Les víctimes d’abusos d’un reformatori als EUA podran demanar compensacions

Es creu que desenes de nens van morir, van desaparèixer, van ser torturats o van patir abusos sexuals

Les víctimes d’abusos d’un reformatori als EUA podran demanar compensacions
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un projecte de llei que avança al Congrés de Florida (EUA) permetrà que les víctimes d’abusos al reformatori públic Dozier que van tenir lloc entre 1940 i 1975 accedeixin a una compensació econòmica per danys psicològics o físics, segons informa EFE.

El projecte de llei SB 288, patrocinat pel senador Darry Rouson, va ser aprovat dimarts amb sis vots a favor i un en contra al Comitè de Justícia Penal del Senat de Florida.

La iniciativa ofereix a les víctimes d’abusos al reformatori Arthur G. Dozier for Boys, a la localitat rural de Marianna (nord-oest de Florida), una certificació estatal que reconeix que van ser objecte d’abusos físics, sexuals i psicològics.

Una certificació oficial que els servirà per presentar el seu cas i una reclamació pels danys que van patir quan eren interns d’aquesta escola, que va obrir el 1900 i va tancar l’any 2011.

Des del tancament del reformatori, experts forenses de la Universitat del Sud de Florida (USF) es van dedicar a examinar i acarar els registres i les identitats de les restes de 55 menors trobats en fosses anònimes i que van començar a ser exhumats a finals del 2013.

L’antic reformatori, que va allotjar també orfes i nens de fins a 5 anys, va ser objecte d’investigació després que antics alumnes de la dècada de 1950 i 1960 comencessin el 2005 a denunciar que el personal i els guardes els infligien càstigs físics i n’abusaven sexualment.

El 1929, el reformatori disposava d’un edifici de detenció amb 11 habitacions de ciment i dos mòduls (un per a estudiants blancs i un altre per a negres) construït per allotjar els alumnes violents.

Es creu que desenes de nens van morir, van desaparèixer, van ser torturats o van patir abusos sexuals en un reformatori que va funcionar durant més d’un segle.

El Legislatiu de Florida va demanar perdó i va reconèixer fa anys la vergonyosa història de mort i tortura que va tenir lloc en aquest reformatori.

Si bé l’informe final de la USF no determinava l’existència d’actes criminals, sí que aclaria que en el 34,5% dels casos la «causa i circumstàncies de mort eren completament desconegudes, no documentades», amb un 20% entre els nois blancs i un 44% entre els negres.

S’esmenten tres casos de morts de menors per homicidi comès suposadament per altres nois i l’existència de túnels al soterrani d’un edifici del gimnàs del reformatori, conegut llavors com l’«habitació de les violacions» on, pel que sembla, abusaven i agredien sexualment els reclusos, alguns amb només 12 anys.

Notícies relacionades

El document assenyala que el 67% dels nois enterrats al reformatori Dozier eren negres. A més, era habitual que les famílies fossin informades de la mort dels nois dies o fins i tot setmanes després que fossin enterrats al reformatori.

Aquest sinistre capítol del sistema judicial de menors als Estats Units es va tancar el 2016, però encara hi ha moltes ombres i la denúncia del fosc passat d’un lloc on el càstig arbitrari, l’abús, la falta de sanitat, la segregació i la por eren moneda comuna.