Polèmica a Rússia

Putin nega que el palau que denuncia Navalni estigui al seu nom

  • El líder del Kremlin desdenya la impactant investigació del bloguer i la qualifica de «muntatge» destinat a «rentar el cervell» dels russos

  • Les primeres revelacions sobre la sumptuosa construcció van sortir fa un decenni, però ha sigut Navalni qui ha donat més detalls de l’interior

Putin nega que el palau que denuncia Navalni estigui al seu nom
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Sempre que pot, Vladímir Putin intenta ignorar Aleksei Navalni i les seves denúncies sobre la corrupció a Rússia. No obstant, en els últims temps, mantenir aquesta actitud li està costant més esforç de l’habitual. En una trobada televisada amb estudiants, el president de Rússia s’ha vist obligat aquest dilluns a referir-se a l’última investigació del bloguer i ha negat que ell o la seva família posseeixin el sumptuós palau a la vora del mar Negre denunciat en un popular vídeo que acumula ja desenes de milions de visites.

«Jo no he vist aquest vídeo, perquè no tinc temps per veure aquest tipus d’informació, però he fullejat les compilacions del vídeo que m’han portat els meus ajudants; res del que es declara allà em pertany o em va pertànyer, ni a mi ni a cap familiar. ¡Mai!», ha afirmat, de forma taxativa, en declaracions recollides per l’agència TASS. Segons la seva opinió, la cinta, que va desqualificar com una simple «compilació de muntatges», intenta «rentar el cervell» dels russos, a més de no aportar cap novetat. «Fa 10 anys que se’n parla», ha recordat.

Detalls nous

Si bé és cert que les primeres notícies sobre l’enorme complex, amb una superfície equivalent a 39 principats de Mònaco, van emergir ja fa una dècada, molts aspectes i detalls narrats en el vídeo de Navalni són nous, com, per exemple, l’existència d’una pista d’hoquei sobre gel subterrània –l’esport preferit de Putin– o un escenari amb una barra llevadissa on podrien realitzar-se números femenins. Tot això ha empès a molts analistes a pensar que Navalni compta en aquests moments amb fonts i recolzaments a l’interior de l’elit russa, cosa que si es confirma significaria que per primera vegada en molts anys hi ha diferències i problemes entre els integrants de l’opaca casta que governa la Federació Russa.

Notícies relacionades

El 2012, la BBC va entrevistar Serguei Kolesnikov, un ric home de negocis que durant molts anys va formar part del cercle pròxim al president rus i que, segons ell va col·laborar financerament al seu dia en la construcció del complex juntament amb altres importants empresaris locals com Roman Abramovich. El 2009, va abandonar Rússia després de difondre una carta en la qual acusava el president rus de «corrupció». En la conversa, Kolesnikov afirma que va mantenir diverses reunions, tant amb el mateix president rus com amb alts funcionaris, en què es debatien aspectes com la decoració i el mobiliari, que s’havien d’atenir als gustos del líder del Kremlin.

Tot i que és cert que la propietat del complex és privada, tal com sosté Putin, sí que s’ha arribat a demostrar que empreses públiques i fons procedents del pressupost federal van finançar temes logístics com la construcció de la carretera d’accés o de les instal·lacions que subministren gas i energia elèctrica.