També del Brasil i el Regne Unit

Biden restableix la prohibició d’entrada a viatgers de la UE

  • El president dels Estats Units fa marxa enrere a l’ordre firmada per Trump abans de deixar la Casa Blanca i per la qual aquestes restriccions havien d’aixecar-se a partir d’aquest dimarts

Biden restableix la prohibició d’entrada a viatgers de la UE
2
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Joe Biden, restableix dilluns la prohibició d’entrada al país als viatgers procedents de la Unió Europea (UE), el Regne Unit i el Brasil, i hi inclourà Sud-àfrica, com a part del seu esforç contra la pandèmia del coronavirus, van informar aquest diumenge mitjans locals.

La cadena CNN i la publicació ‘Politico’, que van citar fonts de la Casa Blanca, van assenyalar que la decisió fa marxa enrere a la mesura anunciada el passat 18 de gener, dos dies abans de deixar el poder, per l’expresident Donald Trump. Les restriccions s’havien d’aixecar a partir del pròxim dimarts, 26 de gener.

Ahir diumenge els Estats Units van depassar els 25 milions de contagiats pel virus, i van arribar a 417.538 morts, cosa que el manté com el país més afectat per la pandèmia al món. La prohibició als passatgers procedents de la Unió Europea i el Regne Unit la va imposar Trump al març, mentre que la referent al Brasil data del maig.

En la seva decisió del 18 de gener passat, Trump va decidir mantenir en vigor la restricció de viatge per als passatgers procedents de la Xina i l’Iran.

Tot just conèixer-se l’ordre del líder republicà, l’actual portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va assenyalar llavors en el seu compte de Twitter que «amb l’empitjorament de la pandèmia i l’aparició de variants més contagioses a tot el món, aquest no és el millor moment d’aixecar les restriccions als viatges internacionals».

«L’Administració no té la intenció d’aixecar aquestes restriccions el 26 de gener», va anticipar l’actual portaveu.

A més, els Estats Units exigiran des d’aquest dimarts una prova de Covid-19 negativa a tots els passatgers aeris abans de volar al país, inclosos els nord-americans.

La mesura, anunciada pels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) el 12 de gener, estableix també la recomanació de sotmetre’s a una nova prova de tres a cinc dies després de l’arribada al país i mantenir-se en quarantena a casa durant set dies després del viatge.

L’epidemiòleg en cap dels EUA, Anthony Fauci, va assenyalar aquest diumenge que després de les dades difoses pel Govern del Regne Unit s’ha d’assumir que la variant britànica pot «causar més mal, inclosa la mort», i va apuntar que la vacuna continua sent eficaç fins i tot contra la variant sud-africana.

Fauci va indicar que la variació britànica del virus està «en almenys 20 estats dels Estats Units», i va apuntar que les vacunes administrades al país, la de Moderna i Pfizer, «semblen continuar protegint contra al soca mutant».

Notícies relacionades

Consultat sobre la presència als Estats Units del llinatge descobert a Sud-àfrica, va admetre que no pot dir «definitivament» que ho sàpiguen com un fet.

El funcionari va indicar que, tot i que s’ha observat que la mutació sud-africana pot «en alguns aspectes» anul·lar l’eficàcia de les vacunes, aquestes encara estan dins d’un «nivell d’amortiment» que les fa eficaces contra aquestes variants.