La Llombardia, confinada per error durant una setmana

zentauroepp55846582 naples  italy   12 11 2020   medical staff work at an emerge201112173213

zentauroepp55846582 naples italy 12 11 2020 medical staff work at an emerge201112173213 / CIRO FUSCO

1
Es llegeix en minuts

La regió de la Llombardia, cor econòmic del nord d’Itàlia, va ser confinada i classificada «zona vermella» per equivocació durant una setmana a causa d’estadístiques regionals errònies, cosa que ha corregit el Govern amb un decret aquest dissabte.

Les regions d’Itàlia estan en l’actualitat dividides en tres tipus de zones (groc, taronja i vermell), segons la gravetat de la situació epidemiològica local, però cada setmana la situació és reexaminada per un comitè científic.

Classificada «zona vermella» per un decret anterior des de fa una setmana, la regió llombarda estarà a partir de la setmana vinent en «zona taronja», preveu un nou decret firmat dissabte pel ministeri de Salut.

Xifres revisades

El decret precisa que el Govern va tenir en compte «xifres revisades» sobre el nombre de persones encara positives subministrades retroactivament per la Llombardia el 20 de gener, després validades divendres. L’assumpte va causar divendres un enfrontament verbal entre la regió i el Govern, que s’acusen mútuament de l’error.

Diumenge, Sardenya passarà de zona vermella a taronja, que és menys estricta, ja que autoritza desplaçaments sense autorització a les comunes i concerneix en total 14 regions italianes.

Notícies relacionades

Sicília (sud) i la província autònoma de Bolzano (nord) continuen classificades en vermell, nivell de més alt risc, que obliga la població a continuar confinada a casa, tret de per motius de feina o salut. Només els comerços de primera necessitat poden obrir. Cinc regions menys afectades i de nivell groc, com la Toscana, ja van tornar a obrir els museus.

A Itàlia s’han registrat més de 84.000 morts des de l’inici de l’epidèmia i 2,4 milions de casos positius.