Nova etapa als EUA

Biden tria símbols antiracistes i sindicalistes per decorar el Despatx Oval

Col·loca bustos de Martin Luther King i del llatí César Chávez, impulsor de la consigna del «Sí, es pot»

Biden tria símbols antiracistes i sindicalistes per decorar el Despatx Oval
1
Es llegeix en minuts

El nou president dels Estats Units, Joe Biden, ha iniciat el seu mandat amb la ferma voluntat de tancar l’etapa de Donald Trump. I d’entrada ja ha aprovat mesures com un pla per combatre la pandèmia del coronavirus, el reingrés del país a l’Acord del Clima i a l’OMS o la congelació del projecte del mur amb Mèxic.

Aquests nous aires també se senten al Despatx Oval de la Casa Blanca, que Biden ha redecorat al seu gust. Per exemple, eliminant elements extravagants com el ‘botó vermell de les coca-coles’ que Trump hi va manar instal·lar.

En una línia més ideològica, Biden ha volgut que determinats personatges històrics que s’han distingit per la seva lluita contra el racisme o pels drets dels treballadors ocupin un lloc destacat al seu despatx. Així, ha col·locat bustos de Martin Luther King Jr. o del líder sindicalista hispà César Chávez.

El bust de Chávez lluu al costat de fotos de la família del president, darrere del ‘Resolute Desk’, l’escriptori presidencial on treballa Biden i on va firmar les primeres ordres executives de la seva presidència. Chávez (1927-1993) va ser el fundador del sindicat United Farm Workers i un dels líders llatins més importants en defensa dels drets civils dels hispans i dels treballadors del camp, majoritàriament immigrants. Va fer popular la consigna de «Sí, es pot», que anys després adoptaria Barack Obama en la seva campanya de les eleccions presidencials del 2008.

Notícies relacionades

El despatx renovat també compta amb els bustos de Martin Luther King i Robert F. Kennedy a prop de la xemeneia, així com els de l’activista negra Rosa Parks i de l’exprimera dama Eleanor Roosevelt. Aquestes escultures reemplacen les de l’expresident Abraham Lincoln i l’exprimer ministre britànic Winston Churchill que Trump havia col·locat.

En un altre gest de declaració d’intencions, Biden ha penjat un retrat de l’expresident demòcrata Franklin Delano Roosevelt, artífex del New Deal i el líder que va guiar el país durant la segona guerra mundial. En aquest espai Trump havia col·locat un retrat de l’expresident Andrew Jackson (1829-1837), un líder a qui va dir que admirava i el pas del qual per la història ha sigut reconegut però, també criticat per ser el responsable de l’anomenat «camí de llàgrimes» dels nadius americans expulsats de les seves terres durant 1836 i 1839.