Crisi sanitària

Biden es focalitza en la pandèmia el seu primer dia al capdavant dels EUA

  • Aprova un pla de resposta a la Covid-10 per avançar en la vacunació, la realització de tests i la fabricació de mascaretes i respiradors

  • L’objectiu és establir una estratègia per «sortir de la pitjor crisi de salut pública en un segle»

Biden es focalitza en la pandèmia el seu primer dia al capdavant dels EUA
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El nou president dels Estats Units, Joe Biden, va publicar aquest dijous el seu pla de resposta a la Covid-19 davant l’absència d’un de l’Administració del seu antecessor, Donald Trump, i que inclou 10 decrets i la implicació del Pentàgon.

El full de ruta publicat per l’equip de Biden, de 23 pàgines, amplia les iniciatives avançades fins ara i detalla les mesures dissenyades per controlar la pandèmia i ajudar a la recuperació del país, el més colpejat del món pel coronavirus, amb 24,4 milions de casos confirmats i 406.196 morts.

Segons la cadena de televisió CNN, a l’arribar a la Casa Blanca l’equip de Biden es va trobar que l’Administració de Trump no havia elaborat cap pla de distribució de vacunes, amb la qual cosa han de fer-ho des de zero.

L’objectiu de Biden és accelerar el ritme de vacunació dels nord-americans contra el virus proporcionant més fons a les administracions estatals i locals i estatals, creant més punts de vacunació i una campanya nacional d’educació per restaurar la confiança dels nord-americans.

«L’Estratègia Nacional proporciona un full de ruta per guiar els Estats Units a sortir de la pitjor crisi de salut pública en un segle», diu el pla.

Llei de la guerra de Corea

El Govern de Biden també té previst recórrer a la llei de producció de defensa, una legislació adoptada el 1950 en resposta a la guerra de Corea i que li permet mobilitzar el sector industrial per a qüestions de seguretat nacional, amb la fabricació de mascaretes, respiradors i altres equips contra la pandèmia.

El programa del president incideix en l’augment de la realització de tests per detectar el coronavirus, una cosa a la qual Trump es mostrava reticent per considerar que només feia augmentar les estadístiques negatives d’incidència de la malaltia. També s’enfoca a reobrir escoles, negocis i viatges de manera segura, així com a frenar la propagació del virus, que actualment ocasiona unes 3.000 morts diàries al país, amb rècords de fins a 4.000 alguns dels últims dies.

Notícies relacionades

S’espera que Biden ampliï els detalls d’aquestes mesures «agressives i immediates» per contenir la crisi de la pandèmia, després d’haver anunciat poc després de la seva presa de possessió del càrrec, dimecres, l’obligatorietat de l’ús de mascaretes en àrees federals i llançar el repte de fer servir aquesta peça durant 100 dies, el mateix temps que s’ha donat per aconseguir la vacunació de més de 100 milions de nord-americans.

Biden també va garantir aquest dimecres la continuïtat dels Estats Units en l’Organització Mundial de la Salut (OMS), després de l’anunci de Trump de retirar-se, amb la qual cosa espera «enfortir» els esforços nacionals per controlar la pandèmia, segons els seus portaveus.