Corrupció a la Santa Seu

El Vaticà condemna l’expresident del seu banc i dos socis per malversar

  • El tribunal sentencia a fins a 11 anys de presó els responsables per apropiació indeguda i blanqueig de capitals

El Vaticà condemna l’expresident del seu banc i dos socis per malversar

Andrew Medichini

Es llegeix en minuts

El Vaticà ha condemnat avui l’expresident de l’Institut per a les Obres de Religió (IOR), el banc de la Santa Seu, Angelo Caloia, i el seu advocat, Gabriele Liuzzo, acusats d’apropiació indeguda i blanqueig de capitals.

El president del tribunal, el jutge Giuseppe Pignatone, ha sentenciat aquest dijous a 8 anys i 11 mesos de presó tots dos per aquests delictes, a causa de la venda il·lícita d’una part del patrimoni del banc de la Santa Seu.

A més, hauran de pagar una multa de 12.500 euros.

El fill del lletrat, Lamberto Liuzzo, també ha sigut condemnat a 5 anys i dos mesos i a una multa de 8.000 euros.

Inhabilitació de càrrec públic

Els tres acusats han sigut inhabilitats per a qualsevol exercici de càrrec públic a l’Estat pontifici i s’haurà d’indemnitzar l’IOR i la societat immobiliària SGIR amb uns 23 milions d’euros.

El judici va començar el maig del 2018, quatre anys després que les autoritats vaticanes rebessin una denúncia del mateix IOR.

Et pot interesar

L’entitat assegurava que els acusats havien incorregut en aquests delictes entre el 2001 i el 2008 amb la cessió d’«una part considerable del patrimoni immobiliari de l’IOR, amb unes pèrdues patrimonials superiors als 50 milions d’euros».

Caloia, de 78 anys, va ser president de l’IOR entre el 1989 i el 2009, mentre que Liuzzo, de 93, no tenia cap càrrec a l’entitat.