Nova era als EUA

Líders mundials aplaudeixen l’arribada de Biden a la Casa Blanca

  • La UE planteja al nou president dels EUA un pacte per renovar la cooperació

  • Rússia i l’Iran l’insten a moure fitxa en els seus acords armamentístics

Líders mundials aplaudeixen l’arribada de Biden a la Casa Blanca
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El canvi d’inquilí a la Casa Blanca ha sigut interpretat per diferents líders mundials com una oportunitat per tornar al multilateralisme i a la cooperació en assumptes tan rellevants com la lluita contra el canvi climàtic o la pandèmia del coronavirus.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha destacat que la Unió «està llesta per a un nou començament», mentre que el líder del Consell Europeu, Charles Michel, ha proposat un «pacte fundacional» amb el qual restaurar els debilitats llaços entre els EUA i la UE a causa de les dures polítiques de Donald Trump. «L’aliança s’ha posat en qüestió, però és hora de rejovenir la cooperació», ha remarcat. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha abundat en la necessitat de reforçar els vincles per continuar garantint «la pau, democràcia i seguretat dels nostres ciutadans».

Molts caps de Govern han volgut traslladar personalment el seu recolzament a Joe Biden a les xarxes socials. L’espanyol Pedro Sánchez ha considerat que amb la seva investidura s’obre una «etapa d’esperança i futur» i el britànic Boris Johnson ha expressat el seu desig de «treballar» amb el nou mandatari nord-americà, mentre ha recordat que «el lideratge dels EUA és vital». Per la seva banda, el president francès, Emmanuel Macron, li ha donat la benvinguda a l’Acord de París.

Rússia i l’Iran també han tingut paraules per al 46è president dels EUA, en els dos casos per emplaçar-lo a moure fitxa: el Kremlin l’ha instat a realitzar un treball «més constructiu» per prolongar el tractat de desarmament New Start, que expira el 5 de febrer, mentre que el president iranià, Hassan Rouhani, li ha reclamat que torni a l’acord nuclear del qual va sortir Trump el 2018.

Bons desitjos dels seus veïns

Notícies relacionades

Biden ha comptat, igualment, amb els bons desitjos dels seus veïns del nord i el sud. El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha manifestat la seva confiança que els dos països col·laborin en la lluita contra la Covid-19, en l’acció climàtica i en un creixement econòmic sostenible, així com a «contribuir a la democràcia, pau i seguretat a casa i a tot el món». «Coincideixo en els seus tres plantejaments principals [...]: pandèmia, reactivació econòmica i migració», ha dit el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador.

Finalment, l’israelià Benjamin Netanyahu ha demanat al nou president «reforçar l’aliança» entre els dos països per enfrontar-se a «desafiaments comuns» com l’«amenaça» iraniana.