La pandèmia a França

El Govern francès manté tancades les estacions d’esquí

  • Amb més de 23.000 nous contagis en les últimes 24 hores, el Govern va anunciar que les estacions d’esquí es mantindran tancades fins a nou avís 

  • Els joves es manifesten per denunciar la seva precarietat com a estudiants i la degradació de les seves condicions de vida en els últims mesos 

El Govern francès manté tancades les estacions d’esquí
2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

La pandèmia de coronavirus continua marcant el ritme de la vida dels francesos. Aquest dimecres, els joves van protagonitzar una jornada de mobilització per «defensar les condicions de vida i d’estudi dels estudiants», degradades en els últims mesos per la crisi sanitària. Alhora, un altre sector especialment vilipendiat per l’epidèmia rebia una mala notícia: les estacions d’esquí no podran obrir el pròxim 1 de febrer, data clau per al sector del turisme. 

Mentre les escoles continuen obertes, les classes preparatòries per accedir a les «grans escoles» franceses, així com les formacions tècniques superiors i universitàries s’imparteixen des de fa més de dos mesos a distància. Una realitat que es tradueix en estudiants cada vegada més precaris i més desmoralitzats

«Em va fer reaccionar veure que hi ha estudiants que volen suïcidar-se. Per primera vegada en la meva vida, jo mateix vaig pensar en la meva pròpia mort fa unes setmanes», va confessar un estudiant de segon any de Filosofia de la universitat parisenca de la Sorbona a l’agència AFP, insistint sobre l’«aïllament excessiu» imposat en l’entorn universitari. 

«Presencial, producte essencial», «Política incompetent, joventut agonitzant», missatges com aquests podien llegir-se a les pancartes dels joves manifestants que reclamen les seves classes presencials. La setmana passada, el primer ministre, Jean Castex, va anunciar que els estudiants de primer any universitari podrien, a partir del pròxim 25 de gener, reprendre els treballs presencials. Una mesura que només s’ampliarà a estudiants d’altres nivells «si la situació sanitària ho permet». En vista de l’evolució de la corba de contagis, amb més de 23.000 nous positius en les últimes 24 hores, la seva aplicació sembla poc probable. 

«Temporada negra»

Notícies relacionades

Aquesta mateixa xifra és també responsable d’una nova patacada per al sector del turisme. «No hi haurà reobertura de les estacions d’esquí l’1 de febrer, i la perspectiva d’una reobertura a mitjans o finals de febrer sembla altament improbable», va anunciar Jean-Baptiste Lemoyne, secretari d’Estat del Turisme, després de la celebració d’un nou Consell de Defensa reservat a la crisi sanitària. 

«Si ens perdem les vacances de febrer [del 6 de febrer al 7 de març], serà una temporada negra», va advertir hores abans Jean-Luc Boch, president de l’Associació Nacional d’Alcaldes d’Estacions de Muntanya (ANMSM). Sens dubte, el tancament total de les estacions d’esquí franceses durant tota la temporada hivernal passarà factura a la seva economia, una víctima col·lateral més de la pandèmia de Covid-19.