Tensió al país magrebí

Prop de 650 detinguts durant tres nits de disturbis a Tunísia

  • Les protestes se succeeixen des de dijous passat per la precària situació econòmica que viu el país per la pandèmia

  • Les celebracions pel desè aniversari de la caiguda del dictador Ben Ali coincideixen amb mesures de confinament

Prop de 650 detinguts durant tres nits de disturbis a Tunísia
2
Es llegeix en minuts

Prop de 650 persones han sigut detingudes i deu agents de la policia han resultat ferits en les protestes, disturbis i enfrontaments que es produeixen a la capital i diverses províncies de Tunísia des del passat 14 de gener i que ahir es van repetir de manera virulenta per tercera nit consecutiva.

Tot i que el malestar social i les protestes contra la precarietat i la gestió del Govern es repeteixen des de fa setmanes enmig de la crispació política, els incidents violents van esclatar dijous, dia en què es va celebrar el desè aniversari de la fugida del dictador Zinedin el Abedin Ben Ali.

I dia en què el Govern va imposar un confinament total, amb un toc de queda en vigor des de les 16.00 a les 6.00 hores amb l’objectiu declarat de frenar els contagis per la Covid-19, a l’alça de manera exponencial des que el país obrís les fronteres el 27 de juny. Segons les xifres de Sanitat, dijous passat el nombre de positius confirmats va superar els 4.100, quatre vegades més dels registrats en tot el país abans que es reobrissin les fronteres per intentar salvar la campanya d’estiu.

El confinament de quatre dies, coincidint amb un llarg cap de setmana i les sempre agitades celebracions pel triomf de la revolució, havia sigut molt criticat pels experts sanitaris que advertien que era insuficient per aturar els contagis i suggerien que darrere de la decisió hi havia altres raons d’índole política i seguretat.

Parcs reoberts

En aquest context, Tunísia va tornar aquest dilluns a la «normalitat pandèmica» amb el toc de queda alleujat i situat de nou entre les 20.00 i les 5.00 del matí, la prohibició de viatjar entre províncies excepte amb l’autorització pertinent, i amb els restaurants, cafeteries i parcs reoberts, i les activitats esportives i lúdiques de nou autoritzades.

L’administració manté el seu horari retallat i només continua el tancament d’escoles, instituts i universitats decretat dimecres passat, i que s’estendrà fins dilluns de la setmana vinent.

Notícies relacionades

Així mateix, segueix en les mateixes condicions la pressió sobre els hospitals públics i privats, sense respiradors i amb els llits de reanimació saturats en la majoria, cosa que ha portat al Govern a anunciar que optarà per confinaments generals selectius, depenent del grau d’incidència del virus a cadascuna de les regions del país.

Dissabte, el ministeri de Sanitat va registrar 88 defuncions en un sol dia, xifra que va elevar a 5.692 el nombre de morts des que va començar la pandèmia, davant les 50 que va reportar Tunísia fins a l’obertura de fronteres a finals de juny. Efe 

Temes:

Tunísia