Clima d’intimidació

Museveni guanya les eleccions presidencials d’Uganda amb un 58,64% de vots

  • L’oposició denuncia «el pitjor frau electoral de la història» en la victòria de l’actual cap d’estat, que porta al poder 35 anys

  • El govern bloqueja l’accés a Internet i els militars vigilen la casa del líder opositor Bobi Wine

zentauroepp4103591 xkl08 kampala  uganda   20 02 2006   el presidente de uganda180420090419

zentauroepp4103591 xkl08 kampala uganda 20 02 2006 el presidente de uganda180420090419 / KIM LUDBROOK

4
Es llegeix en minuts

L’actual cap d’Estat d’Uganda, Yoweri Museveni, va resultar vencedor de les eleccions presidencials celebrades aquest dijous amb un 58,64% dels vots, segons els resultats anunciats avui per la Comissió Electoral.

En segon lloc, el candidat de la Plataforma d’Unitat Nacional (NUP) i popular líder opositor, Robert Kyagulanyi, més conegut com Bobi Wine, va obtenir el 34,83% dels vots, en uns resultats que ja ahir divendres es va apressar a rebutjar al considerar-los fruit del «pitjor frau electoral de la història del país».

Museveni (76 anys), al poder des del 1986 i líder de l’oficialista Moviment de Resistència Nacional (NRM), buscava en aquests comicis la seva sisena reelecció i es va imposar amb aquesta victòria a 10 candidats.

Denúncia de frau

La votació va tenir lloc el 14 de gener en un ambient tranquil però intimidatori, amb els carrers de Kampala, la capital, i voltants custodiats per vehicles blindats; amb escassos observadors i amb l’accés a Internet bloquejat a tot el país.

En una roda de premsa ahir al matí, Wine va insistir que els ugandesos havien votat «de manera massiva per canviar una dictadura per una democràcia» i que lluitarà per «la voluntat del poble» a través de totes les vies legals possibles, inclosa la protesta.

Per part seva, el president de la Comissió Electoral, Simon Byabakama, va rebutjar les acusacions de frau de Wine i li va demanar que mostrés proves, a la qual cosa l’opositor va respondre que ho farà quan es restableixi internet.

Militars a casa de l’oposició

Aquest divendres a la tarda, quan tenia previst dirigir-se per segona vegada al dia als periodistes per explicar les seves pròximes iniciatives, desenes de militars van envoltar la casa de Wine. La presència militar al seu domicili es manté fins al moment i s’ha impedit a la premsa i membres del seu partit accedir-hi després d’un segon intent de fer declaracions públiques.

Wine no es troba sota arrest, segons ha dit avui a Efe el portaveu de la Policia d’Uganda, Fred Enanga, i els militars que custodien casa seva estan allà «per la seguretat del candidat». Igualment, un dels portaveus de l’Exèrcit, coronel Deo Akiiki, va declarar a Efe que, a causa de l’estatus especial de Wine com a candidat presidencial, han de reforçar la seva seguretat. «Si no deixem passar alguna persona per entrar a casa de Bobi Wine és per la seva pròpia seguretat i la seguretat de les persones que envolten el candidat presidencial», va assenyalar Akiiki.

Consultat avui per Efe, Nicholas Opiyo, reconegut defensor dels drets humans ugandès, arrestat en diverses ocasions per les seves crítiques al règim, va considerar que aquestes eleccions «no han sigut ni lliures ni justes», a causa dels centenars d’arrestos de partidaris de l’oposició, la violència contra els periodistes mentre feien la seva feina o l’alta presència militar i policial als carrers. Tot això «fa que, segons la meva opinió, aquestes siguin les pitjors eleccions que Uganda ha vist en molt temps», va dir Opiyo.

«Fins i tot si el dia de les eleccions no hi va haver grans brots de violència ni greus aldarulls amb la policia, la brutal presència militar i policial no és un símbol d’unes eleccions lliures» sinó «de la pressió per part de l’Estat», va afegir l’activista. Ja els comicis del 2016 –en què Museveni va ser reelegit amb un 60,7% dels vots– van ser qualificats de fraudulents per l’oposició, i observadors tant de la Unió Europea com de la Commonwealth i la Unió Africana (AU) van denunciar irregularitats i un clima d’intimidació cap als votants.

Museveni lidera les zones rurals

Segons els resultats anunciats per la Comissió Electoral, Bobi Wine ha resultat vencedor a les zones urbanes al centre d’Uganda, a prop de Kampala, i Museveni ha obtingut la majoria dels vots a les zones rurals. A Karamoja, regió al nord-est del país i la més pobra d’Uganda, el president Museveni ha guanyat a les zones rurals amb el 80 % i fins i tot més del 90 % dels vots.

Segons una periodista local d’aquesta regió, que va demanar l’anonimat per la seva seguretat, aquesta tendència s’explica perquè moltes persones a les zones rurals de Karamoja no coneixen Wine a causa que «la policia i els militars van impedir que fes la seva campanya electoral en aquesta regió, per tant van votar els candidats que coneixien».

Notícies relacionades

A més, «moltes persones m’han dit que polítics locals del partit governant els van assegurar que si no votaven Museveni podria començar una nova guerra, així que moltes persones l’han votat per por d’aquesta guerra,» va explicar a Efe aquesta periodista.

Wine, de 38 anys, va començar la seva carrera política el 2017 i aviat es va convertir en una de les veus més crítiques amb el Govern amb un discurs revolucionari. Wine ha sigut detingut en múltiples ocasions i al mes de novembre els cossos de seguretat van matar almenys 54 persones després d’utilitzar munició real per dispersar centenars d’ugandesos que, en diferents punts del país, van protestar als carrers contra un nou arrest de l’opositor

Temes:

Uganda Àfrica